Prodávejte, o co je zájem

Sdílejte článek

Diskuse o zdražování potravin je v plném proudu. Vzájemně se strašíme, co všechno bude dražší. Zemědělci v čele s představiteli Agrární komory a Zemědělského svazu straší nejvíce.

Tu nebude drůbež, pak bude drahé vepřové, cena rohlíku prudce stoupne, neurodila se jablka.

Supermarkety mají velkou marži. To byl poslední hit televizní debaty na téma potraviny. Do hry „ kdo víc zdraží“ se nechá občas zatáhnout politik a pak se triumfuje s lobbyisty, o kolik procent to vlastně bude. Výborná hra, majitelé supermarketů si musí mnout ruce. Reklama zadarmo a pánové zemědělci (dámy se debaty neúčastní) připravují dobré prostředí pro to, aby ceny skutečně poskočily nahoru.

Naštěstí je v České republice tržní prostředí a tak ke zdražení dochází, ale jen na základě skutečně zvýšených nákladů. Marže supermarketů v průměru dokonce klesají (podle experta obchodních řetězců), i když čísla zemědělského experta ukazují něco jiného. Je však zahleděn jen do tzv. základních komodit, pšenice, mléka, másla. To ale vypovídá jen o pohledu experta na svět. Proč objektivně neodhalí zemědělský ekonomický expert marži výroby jedné tuny pšenice v loňském roce, když za sektor zemědělství je vykazován zisk v řádech miliard. Přece také zemědělci pracují s marží, někdy větší, někdy s menší, někdy i se zápornou. Tak jako supermarkety. Jenom tu škálu produktů mají významně nižší.

Proč se nestrašíme zdražením například zeleniny? Téměř všechnu Česká republika dováží, ceny máme španělské, holandské, polské,francouzské, ale i belgické, marocké a argentinské. Přesto spotřeba zeleniny stoupá. Proč se nestrašíme drahotou biopotravin, vždyť jsou o 20 až 100 procent dražší, a přesto se poptávka po nich zvyšuje. Obrat z prodeje biopotravin se za poslední rok zdvojnásobil. A tolik zmiňované pečivo a chleba - který druh z celé škály sortimentu? Vždyť není jen obyčejný rohlík a chleba Šumava.

V České republice rostou mzdy a mění se chování lidí a jejich stravovací návyky, mění se skladba potravin. „Vepřové“ není v módě. Lidé se v daleko větší míře stravují v restauracích nebo v rychlých občerstveních. Tam platí ne 20tiprocentní marže, ale 150tiprocentní, a přesto tento segment služeb roste. Jednoduše, situace v oblasti lidského stravování je daleko komplikovanější a pohled přes historicky „základní komodity“ je zavádějící.

Fikce levných potravin je stejně pryč jako fikce levné energie. Musíme se s těmito zdroji učit jinak hospodařit. Se snižováním dotací se postupně bude objevovat i reálná cena potravin na evropském trhu. Proč se ale místo strašení o drahých potravinách se nevede diskuse o jejich plném využití? Zhruba 30 procent potravin projde celým řetězcem operací a nakonec končí v horším případě na skládce, v lepším v kompostu nebo bioplynové stanici.

Neustálý pláč nad zmenšujícím se rozměrem českého zemědělství je pláč nad vlastní neschopností vyrobit a prodat na trhu s odpovídající marží. Rozměr českého zemědělství se skutečně zmenšuje. Zmenšuje se tam, kde jiní dokážou vyrobit danou komoditu levněji, s menšími náklady a efektivně ji prodat.

Ministr zveřejnil koncepci zemědělství, ve které se nezmiňuje o potravinové bezpečnosti a je za to kritizován od představitele Zemědělského svazu. Ano, i v Evropě se mluví o zajištění dostatku potravin pro stárnoucí Evropu. Ve stejném tónu se ale mluví i o zajištění bezpečného životního prostředí a tento pohled je logicky v podmínkách České republiky ministrem v koncepci zdůrazněn. Ministr je kritizován za to, že nepodporuje výrobu. Nikdo ale výrobě v ČR již 20 let nebrání. Každý, kdo podniká v zemědělství, může vyrábět, musí ale své produkty také umět prodat se ziskem. Každý, kdo se dal na podnikání v zemědělství ví, že to není ten nejlehčí způsob obživy. Doba, kdy prodat jednotlivé komodity nebylo lehké, se v loňském a v letošním roce otočila. Zemědělec prodá všechno a za dobrou cenu, když správně reaguje na poptávku na trhu a dokáže se dostat ke konečnému zákazníkovi.

Po roce prudkého zvýšení ceny je však velmi odvážné dělat závěry. Teprve příští roky ukáží, zda-li to je trend a nebo bylo minulé období jen prudkým výkyvem na trhu pod taktovkou makléřů.

Michal Pospíšil, zahraniční tajemník ASZ ČR

Přečteno: 230x
Katalog farem