"Pavilon dokáže demonstrovat celý životní cyklus potraviny od suroviny, přes její zpracování, různé technologické procesy až do výrobku, případně do pokrmu. Umožňuje i hodnocení potraviny i dopadu stravování na lidského jedince," řekl ředitel pavilonu David Farský.
Studentům dává možnost zapojit se do výrobního procesu zpracování masa, mléka, ovoce a zeleniny. Kromě toho je tam také pekárna s cukrárnou, lisovna olejů a malý pivovar. "Jsme zde připraveni studentům nabídnout adekvátní zkušenost, aby až absolvují, tak byli na trhu práce maximálně připravení, a poptávka po studentech s těmito znalostmi je značná," dodal Farský.
Stavba začala 2. června 2020 a investice podle Farského vyšla na téměř 450 milionů korun. Univerzita na stavbu získala více než 398 milionů korun z fondů Evropské unie.
"Jsme zde připraveni studentům nabídnout adekvátní zkušenost, aby až absolvují, tak byli na trhu práce maximálně připravení, a poptávka po studentech s těmito znalostmi je značná."
David Farský, ředitel pavilonu
Studenti budou mít možnost využít senzorické laboratoře, kde se mohou seznámit s metodami hodnocení kvality potravin vyprodukovaných na školním statku, v zahradách nebo sadech. Slouží k analýze chutě, vůně, textury či vzhledu potravin. V pavilonu vznikne také gastronomický provoz a nutriční poradenství.
Podle děkana fakulty Josefa Soukupa nový pavilon umožní studentům propojit teoretickou a praktickou výuku."Podobné potravinářské provozy pomalu vznikají i přímo v zemědělské prvovýrobě. I to je pro absolventy fakulty výzva k jejich uplatnění. Na pracovním trhu tito technologové velmi chybí," dodal.
Zdroj: ČTK