Vlci páchají škody, Moravskoslezský kraj pomůže hospodářům chránit stáda

Sdílejte článek
Vlci páchají škody, Moravskoslezský kraj pomůže hospodářům chránit stáda

Vlci způsobují drobným chovatelům ovcí a koz nemalé škody. Proto jim Moravskoslezský kraj kompenzuje ztráty, které ve stádech tato stále ještě kriticky ohrožená šelma způsobuje. Teď kraj přichází s další nabídkou. Hospodářům kraj rozdělí až 4 miliony korun na aktivní ochranu jejich stád ovcí či koz.

Zdenka Němečková Crkvenjašradní MSK pro životní prostřední: "V posledních letech vlků přibylo v Beskydech i Jeseníkách. Z hlediska ochrany přírody a zachování živočišného druhu to je dobrá zpráva. Návrat vlka ale začal komplikovat život farmářům a chovatelům, proto jim chceme pomoci. Přispějeme zejména na přenosné oplocení, mobilní košáry, ale také na modernizaci stávajících ohrad. Farmáři si z krajských peněz budou moci také pořídit pasteveckého psa. Tato opatření by měla snižovat škody, které v našem kraji vlk obecný způsobuje." 

Kraj také chovatelům zprostředkovává kompenzaci škod, které šelmy způsobují. Předloni kraj farmářům za škody způsobené vlkem proplatil 1,9 milionu korun, vloni 540 tisíc korun.

Zdenka Němečková Crkvenjašradní MSK pro životní prostřední: "Tímto příspěvkem chceme přispět k zachování pasteveckých tradic. Nemůžeme dopustit, aby chov ovcí a koz vymizel z oblastí, kam tradičně patří. Byla by velká škoda, kdyby kvůli obavám z predátora, který u nás nemá přirozeného nepřítele, se tyto tradice staly pouze historií."

O krajský příspěvek na ochranu stád si mohou zažádat chovatelé evidovaných ovcí a koz, kteří mají pastviny ve správních obvodech obcí s rozšířenou působností Jablunkov, Krnov, Nový Jičín a Třinec. Krajský úřad bude žádosti přijímat od 4. do 18. července 2022. Další podrobnosti o dotaci jsou na stránkách kraje.

Zdroj: Polar.cz

Přečteno: 859x