Burčák na dohled. Ukrajinky na jižní Moravě řezaly hrozny odrůdy Augustovskij

Deník.cz
Sdílejte článek
Burčák na dohled. Ukrajinky na jižní Moravě řezaly hrozny odrůdy Augustovskij

Vinaři už sklízejí první hrozny révy pro burčák. Oblíbený nápoj se smí prodávat od začátku srpna, na jižní Moravě bude z nejranějších odrůd k dostání už v tomto týdnu. V omezeném množství. Raritu Augustovskij nabídnou za stovku za litr.

Cvakání nůžek se mísí s hovorem v ukrajinštině. První letošní hrozny na burčák ženy házejí do kyblíků a muži vysýpají do velkých beden na valníku za traktorem. První srpnové dopoledne desetičlenná skupinka zaměstnanců vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice probírá úrodu ve viniční trati Kraví hora u Dolních Dunajovic na Břeclavsku.

Občasný pohled na novomlýnské nádrže a Pálavské vrchy si při "rovnání zad" dopřeje například Naďa. „Je to příjemná práce, užíváme si to,“ hlásí s úsměvem. Ukrajinské síly společnost zaměstnávala již před válkou, aktuálně v období vinobraní jich má vypomáhat asi devadesát.

 „První víkend budeme litr burčáku prodávat výjimečně za stokorunu. Kvůli větší pracnosti. Jinak v sezoně za osmdesát korun, jako v minulých letech." 

Pro burčák Naďa s kolegyněmi nůžkami řežou hroznové střapce jedné z nejranějších odrůd Augustovskij. Původně moldavskou, s menšími bobulemi a příjemným muškátovým aroma. „Dozrává ještě dřív než další typické burčákové odrůdy, jako Irsai Oliver nebo Muškát moravský,“ zmiňuje ředitel vinařství David Šťastný.

Jižní Moravě letos opět přálo slunce, první úrodu tak začali sklízet zhruba o týden dříve než v předešlém roce. Předtím změřili, zda mají bobule dostatek cukernatosti a potřebný obsah kyselin. Další vinaři na dozrání hroznů třeba odrůdy Solaris pro burčák ještě pár dní až několik týdnu vyčkají.

Do valtického vinařství odvezli přes tunu hroznů odrůdy Augustovskij. Následuje jejich zpracování a výroba voňavého burčáku, tedy oddělení stopky od bobulí, následné lisování a kvašení. Podle Šťastného kvalitní částečně zkvašený mošt lidé ochutnají už na konci tohoto týdne ve Vinařské pohotovosti – jejich domácí prodejně. „První víkend budeme litr burčáku prodávat výjimečně za stokorunu. Kvůli větší pracnosti. Jinak v sezoně za osmdesát korun, jako v minulých letech," uvádí. Obecně se vinařům zvedly náklady, je tak možné, že kvalitní burčák mnohde podraží.

Vinohradnický rok je ve finále. Srpnové a zářijové týdny podle odborníků rozhodnou o kvalitě ročníku. „Teď si přejeme ideálně teplejší dny a chladnější noci,“ říká vinohradník Jan Žovinec dle vinařského rčení Víno sluncem slazené a nocí kořeněné.

Vinaři se shodují, že letošní rok částečně ovlivnila vedra. „Není úplně standardní rok. Vinice zvlášť v sušších lokalitách potřebují v srpnu více srážek, než dostaly v červenci,“ všímá si prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Dešťové srážky ještě před podzimním hlavním vinobraní mohou pomoci nalít bobule a zvýšit výlisnost. Lijáky v období sklizně jsou naopak strašákem. „Na hodnocení vinařského ročníku je proto ještě brzy. Hrozny aktuálně vypadají pěkně, násada je dobrá,“ doplňuje Šťastný.

Autor: Přemysl Spěvák
Zdroj: Deník.cz

Přečteno: 504x