Česká krajina: Suchá, monotónní a degradovaná! Jakou má tedy budoucnost?

Sdílejte článek
Česká krajina: Suchá, monotónní a degradovaná! Jakou má tedy budoucnost?

Respektujme přirozené procesy a současně využijme nejmodernější techniku. Vraťme vodu do krajiny, oživme pole, změňme podobu lesů i naše myšlení. A doufejme, že už není pozdě. I to říká Ing. Kateřina Černý Pixová, Ph.D., proděkanka Fakulty životního prostředí ČZU. 

Jakým slovem byste okomentovala současnou českou krajinu?
Zvolila bych alespoň tři: suchá, degradovaná a monotónní.
 
Kdo za to může?
Krajina je odrazem způsobu hospodaření, které se za posledních 100 let velmi změnilo. U nás vše umocnila éra komunismu, kdy se pod heslem poručíme větru, dešti začalo s necitlivým přístupem a porušil se soulad hospodaření s přírodou.
 
Jako například?
Rozsáhlé odvodňovací systémy, vysoušení mokřadů, rušení mezí, drobných prvků zeleně a polních cest, scelení pozemků do velkých bloků orné půdy. V těchto trendech se pokračuje dál i v posledních desetiletích, kdy se přidalo nadměrné používání chemie nebo hnojení, v půdě chybí organická hmota. Výsledkem je vysychající krajina, která ztrácí svou pestrost a degraduje.
 
Je monotónní krajina špatná?
Je méně odolná a méně stabilní než krajina pestrá, má menší šanci odolat i velkým výzvám, jako je např. klimatická změna. Každý systém je stabilnější, když je pestrý – pokud někde selže nebo dojde k výkyvu u jedné složky, jiné ji nahradí či vyrovnají. Čím více tento systém narušíme, tím více musíme dodávat další vstupy.
 
Můžete uvést konkrétní příklad?
Například nás často trápí hmyzí škůdci, kteří se mohou vlivem velkých polí s jednou plodinou snadno rozmnožit a přemnožit. Pokud by byla krajina pestřejší, bylo by pro takové organismy obtížnější přemnožení. A řešením není škůdce postříkat chemií a zlikvidovat. Tím dojde k narušení systému ještě více, a to i ve více aspektech.

sarance
 
Jakých?
Když najednou zmizí velké množství hmyzu, naruší se tím celý potravní řetězec. Žádná látka totiž není tak selektivní, aby působila jen na škůdce, často má přímý nebo sekundární dopad i na jiné druhy. Chemické látky navíc dál různým způsobem působí v půdě či vodě.
 
Jak vidíte budoucnost naší krajiny?
Budeme-li pokračovat stejným způsobem, bude krajina dál degradovat a neumím si představit, že se dokáže vyrovnat se všemi nástrahami, které nás v rámci klimatické změny čekají. Nikdo neví, kolik času máme, proto je potřeba začít jednat okamžitě a doufat, že je za 5 minut dvanáct a ne 10 minut po dvanácté.
 
Co je třeba změnit?
Hlavně základní přístup – tedy respektovat přirozené principy jako takové. Musíme také využít všech nových technologií a ty skloubit s fungováním procesů v krajině, odborníci se o to snaží například v pilotním projektu Chytrá krajina.
 
Co dalšího doporučujete?
Cestu vidím i v navrácení přírodních prvků do krajiny, zmenšení bloků polí a zlepšení stavu půdy – když je »zdravá«, dokáže zadržet velké množství vody. Zcela jistě se začneme více bavit o moderních a efektivních závlahách, precizním zemědělství, které dokáže pracovat cíleně, a také třeba o genetickém šlechtění plodin lépe odolávajících suchu.
 
Sucho, závlahy... Takže návrat stavby přehrad?
Postavit přehrady na hlavních tocích a pak z nich stěhovat velké množství vody zpět k plodinám je zbytečně složité. Mnohem jednodušší je vytvořit síť lokálních vodních prvků.
 
Jakých?
Jako dobré řešení se jeví třeba rybník s mokřadním okrajem, který nádherně pročistí vodu, jež se může využít k závlaze.

769364-Havel_mokrad02
 
Jaká vede cesta k obnově půdy, když je nedostatek živočišného hnoje?
Toto je problém. Měli bychom tedy využívat alespoň tzv. zelené hnojení, kdy se po sklizni hlavní plodiny zasejí ty, které se po vzrůstu do půdy zaorají a fungují jako hnojivo. Tato praxe je velmi používaná např. v Rakousku, kde je jednou z podmínek dotačního systému. Testují se však další možnosti – např. využití kalů. Obnovení půdy ale není otázkou jednoho či dvou let, spíše nižších desítek let.
 
A proč to u nás nefunguje jako v Rakousku?
Pokud vím, u nás žádné takové pravidlo v základním nastavení dotačního systému není. Ale on je to hned dvojitý problém, nejde jen o hnojení. Plodiny se sklízejí čím dál dříve, pole tak zůstávají bez pokryvu již od poloviny léta a v teplých srpnových dnech se půda bez vegetace rychle zahřívá k extrémním hodnotám, což nepřispěje k vytvoření vhodného mikroklimatu.
 
Takže problém je i v dotacích?
Také, protože u nás je stále v rámci dotací dominantní část prostředků rozdělována tzv. na hektar bez dalších podmínek týkajících se způsobu hospodaření. Systém nadstaveb je pak složitý a částka navíc není tak velká, aby byla dostatečně motivační a kompenzovala zemědělcům dané úsilí. Tedy jsem zastáncem zásadní změny, která však musí probíhat postupně, jinak bude zemědělci odmítána.
 
Když se vrátíme k závlahám – jednou budeme zavlažovat i pole s pšenicí?
To bych věštila z křišťálové koule. Záleží, jak vše zafunguje dohromady, jak rychle bude klimatická změna postupovat, jak nastavíme dotace atd. Jisté je, že se závlahy budou muset rozšiřovat. Předpokládat se dá také posun v pěstování plodin.
 
Co tedy možná přestaneme v Česku pěstovat? A co začneme?
To se nedá tak snadno říci, protože už nyní je mnoho druhů zeleniny pěstováno ve velkých moderně řízených sklenících, a oteplování je až tak neovlivní. Ale i v pěstování na polích je řada postupů, která umožní zachovat původní plodiny. Které vydrží a které budou nahrazeny jinými, ukáže čas. Rozhodně je vhodné tímto směrem uvažovat a testovat pěstování i jiných, v našich krajích ne tak běžných plodin. Osevní postup tuzemských polí je velmi chudý a i zde je potenciál pro pozitivní změnu a větší pestrost obrovský.
 
Mluvili jsme především o půdě zemědělské. A když ten pohled rozšíříme?
V urbánním prostředí se řeší rozpínavost a smršťování měst, více zeleně ve velkých městech, zelené střechy, snižování vysoké teploty, využívání vody v rámci recyklace a mnoho dalších. V lesích je to zase sucho a kůrovec.
 
Co nás čeká s kůrovcem letos i v dalších letech?
Domnívám se, že s kůrovcem se budeme dál potýkat, zjednodušeně řečeno, do doby, dokud bude oteplování pokračovat a brouk bude mít co žrát.
 
To nezní moc optimisticky.
Hlavní příčina, proč to má kůrovec v našich lesích tak jednoduché, je zřejmá: dominantní smrk jsme vysázeli na nevhodná stanoviště, s postupující klimatickou změnou je oslaben, a tedy více náchylný k napadení kůrovcem, který se v rámci monokultur snadno šíří. A vyšší teploty mu navíc umožňují během sezony četnější rozmnožení.
 
1372736-Jeseniky_kalamita
 
Mnoho odborníků říká, že kůrovcová kalamita je šance, jak do lesů vrátit pestrost. Děje se to?
Ano, bohužel ale stále zaznamenáváme i pokusy o obnovu smrkových monokultur v místech, kde les padl napospas kůrovci. Snad to bude ta menší část porostů. Na druhou stranu se dá předpokládat, že v důsledku kalamity nebude dostatek kapacit na řízenou obnovu lesa a část se ponechá přirozenému vývoji. Tedy vznikne les, který již zareaguje na probíhající změny a bude z hlediska stability či udržitelnosti kvalitnější. Bude však zcela jiný, než jak jsme zvyklí. Také dřevařské odvětví čekají velké změny.
 
Abychom nekončili úplně negativně. Kolik procent zemědělců se už nyní o půdu stará tak, jak by se mělo?
Hodně se v tomto zasazuje Asociace soukromého zemědělství, sdružující hlavně rodinné farmy. Troufnu si říci, že právě mezi nimi je těch odpovědných farmářů nejvíce. V rámci programu Pestrá krajina se snaží upozornit na farmáře, kteří hospodaří v prospěch krajiny, a tedy nás všech. Věřím, že prezentace farem úspěšných v tomto programu bude inspirací pro ostatní. Ovšem pokud to přepočteme na obhospodařovanou plochu, je to bohužel ta menší část.
 
Což je způsobeno zažitým myšlením? Nebo touhou co nejvíce vydělat?
Bude to nejspíš kombinace obojího. Zemědělec je podnikatel jako každý jiný a jeho cílem je zisk. Protože se však hospodaření v krajině v konečném důsledku týká nás všech, je nutná vhodná regulace a politika státu. Velkou roli však hraje i zažitá praxe a způsob myšlení ať již mezi zemědělci, nebo v celé společnosti. A to je možná ta těžší část k nápravě. I když i v tomto ohledu se věci posouvají a právě při návštěvách u farmářů v rámci hodnocení programu Pestré krajiny jsme již byli svědky uznání dobře hospodařících farmářů v rámci jejich místní komunity. A to je často mnohem větší odměna než finanční zisk.
 
  • Kůrovcová kalamita podle proděkanky Kateřiny Černý Pixové ještě neskončila.
  • Jak zadržet vodu v krajině? Stavba přehrad podle Kateřiny Černý PIxové není to nejlepší řešení.
  • Zemědělců, kteří se k půdě chovají s péčí dobrého hospodáře, je podle proděkanky menšina. Jedním z důvodů je i fakt, že mnozí podnikají na pozemcích, které jim nepatří, preferují aktuální zisk, a v jakém stavu ji předají další generaci, je moc netrápí...
 
Autor: Bohumil Křeček
Zdroj: Nedělní Blesk



Přečteno: 647x