V Česku patří jednomu vlastníkovi obrovské množství půdy, nepečuje o ni ale jako dobrý hospodář

Český rozhlas
Sdílejte článek
V Česku patří jednomu vlastníkovi obrovské množství půdy, nepečuje o ni ale jako dobrý hospodář

Krajina nám má poskytovat vodu, vzduch a má být prostorem pro biodiverzitu. Místo toho je však česká krajina vysušená a zároveň náchylná na povodně. Zásahy do krajiny, které u nás začaly už v roce 1948, odvodnily půdu, scelily pozemky a tvrdě zregulovaly řeky a potoky. Může být na vině tzv. resortismus a to, že vodu nevnímáme jako jeden celek? A jak by se dalo zlepšit zadržování vody v krajině?

Podle krajinářské architektky Kláry Salzmann, která se dlouhodobě zabývá vodou v krajině, je důležitý komplexní přístup, tedy zabývat se vodou v rámci jednotlivých povodí. V těch by měla voda cirkulovat a vypařovat se takovým způsobem, aby z území neodtékala.

„To se dnes neděje. V současnosti postrádáme zejména propojení lesních a zemědělských ploch a sídel,“ vysvětluje Salzmann.

Voda rozdělená podle resortů

Jedním z důvodů, proč vodu v dnešní době nevnímáme jako systém, může být její rozdělení pod různá ministerstva, z nichž každé se soustředí pouze na jeden úzký výsek. „Část je ve správě ministerstva zemědělství, část hlídá ministerstvo životního prostředí. A přitom voda je jen jedna,“ říká Salzmann.

„Krajina je organismus, který má svoje zákonitosti. Velmi často přirovnávám krajinu k lidskému organismu, kde jsou cévy systémem říční krajiny. Pokud cévy nebudou fungovat, může nastat infarkt. Respektive on už nastává.“ 

Klára Salzmann

Dalším problémem může být umělé prostředí, zejména trubky, kterými dnes voda často prochází.

„Ve chvíli, kdy se voda potká s půdou, s mikroorganismy, s rostlinami a s živočichy, začíná klíčení semen, růst rostlin a fungování ekosystému. Pokud veškerou vodu pošleme do umělých technických systémů, ztratí řadu vynikajících vlastností a nepracuje tak, jak by mohla.“

Podle Kláry Salzmann právě tento proces úzce souvisí i se zadržením vody v krajině. Pokud bychom víc vody nechali v původních řečištích, krajina by byla schopná zadržet mnohem víc než všechny technické nádrže, které v Česku máme.

Politická debata o krajině

Přestože vědecká obec na problém upozorňuje už od 80. let, v Česku se mnoho změn od té doby neudálo.

„Mám pocit, že toto téma politiky příliš nezajímá. Na druhou stranu musím říct, že ministerstvo životního prostředí vypracovalo celou řadu strategií a vizí, jakým způsobem by se mělo postupovat. Nicméně pokud se něco děje, děje se to v sídlech, nikoli v krajině,“ myslí si Salzmann.

„Stále ještě postrádáme základní legislativu. I když u nás existuje zákon o ochraně přírody a krajiny, který mluví i o říční krajině a údolní nivě a definuje je jako významný krajinný prvek, nemáme zatím říční krajinu vymezenou. A tudíž ji nemůžeme chránit,“ vysvětluje krajinná architektka.

Přestože Česko v roce 2004 ratifikovalo Evropskou úmluvu o krajině, která popisuje současný stav a mluví i o správě a plánování krajiny, podle Kláry Salzmann se u nás úmluva do praxe zatím nepromítla.

Krajinu nevnímáme jako živý organismus

„Krajina je organismus, který má svoje zákonitosti. Velmi často přirovnávám krajinu k lidskému organismu, kde jsou cévy systémem říční krajiny. Pokud cévy nebudou fungovat, může nastat infarkt. Respektive on už nastává,“ varuje Salzmann.

S krajinou jako s živým organismem nepracují zejména velcí zemědělci. „V Česku patří jednomu vlastníkovi obrovské množství půdy, nepečuje o ni ale jako dobrý hospodář. Stát by měl zasáhnout a říct, že krajina je veřejný zájem, není to pouze výrobní prostředek. Měli bychom legislativními nástroji nastolit způsob, jak do krajiny zpátky dostat vodu, zeleň a biodiverzitu,“ říká Klára Salzmann.

Autoři: Lucie Vopálenská, arych
Zdroj: Český rozhlas

Přečteno: 589x