Úroda ovoce je letos enormní. Moštárny už jedou na plné obrátky

Deník.cz
Sdílejte článek
Úroda ovoce je letos enormní. Moštárny už jedou na plné obrátky

Jablka a hrušky dozrávají, zahrádkáři si pochvalují, že mají obsypané stromy. Některé odrůdy však nejsou vhodné na uskladnění, a tak si z nich lidé nechávají dělat oblíbený mošt. Některé moštárnyv kraji už sezonu zahájily, jiné se zákazníkům otevřou o nadcházejícím víkendu.

V sobotu 3. září moštovali poprvé v klatovské moštárně ve Šmilovského ulici. „Moštujeme každou sobotu v září a říjnu od 14 do 16 hodin,“ informovala Pavlína Hrachová s tím, že cena zůstává stejná jako v loňském roce. Za jeden kilogram zpracovaných jablek nebo hrušek zaplatí zákazník pět korun.

„Odpad z ovoce si lidé odvážet nemusejí, máme odběratele, kterému to vozíme,“ doplnila.

Každou sudou neděli a každé sudé pondělí od 15 do 18 hodin lisují jablka zahrádkáři v Plzni-Letné Pod Švabinami 53. „Cena za kilogram zpracovaných jablek je sedm korun, oproti loňsku jsme o korunu zdražili,“ uvedl předseda Českého zahrádkářského svazu Plzeň Jaroslav Salášek.

Dodal, že o moštování je letos velký zájem. „Lidé musejí dodat ovoce umyté a odpad zlikvidovat. Stáčíme jen do přinesených nádob,“ připomněl Salášek. Plzeňští zahrádkáři nemoštují změklé ovoce, protože při lisování ucpává filtrační plachetky.

Mošt vydrží i přes rok 

Moštovací sezonu zahájí v sobotu 10. září zahrádkáři v Domažlicích. Deníku to řekl předseda svazu Josef Fidrant. Podle předsedy domažlických zahrádkářů Fidranta očekávají v moštárně frmol, protože úroda je oproti loňsku obrovská. „Jablek je opravdu velké množství, musím ale říci, že hodně padají na zem,“ zhodnotil s tím, že o zkapalnění ovoce je mezi lidmi všeobecně velký zájem.

„Když je dost jablek, zákazníci chodí. Třeba před dvěma lety jsme zpracovali přes dvacet metráků ovoce, loni to bylo jen něco málo přes metrák. Byla to opravdu bída,“ popsal. Oblíbený mok může podle něj vydržet i přes rok. „Když se dobře zpracuje, převaří a zavaří do lahví. Lidem jsme rozdávali recepty, aby věděli, co vše se dá s moštem vymyslet,“ uzavřel Fidrant. 

Autor: Barbora Hájková
Zdroj: Deník.cz

Přečteno: 374x