Farma u lesa má co nabídnout

Sdílejte článek
Farma u lesa má co nabídnout

„Za to, že dnes můžeme žít a hospodařit v Sudoměřicích u Bechyně, vděčíme našim předkům. Šonkovi se na Bechyňsku vyskytují snad v každé vsi. Zásluhu na tom má Petr Vok z Rožmberka, který roku 1569 koupil bechyňské panství. Měl velký zájem o jeho rozkvět, chtěl pozvednout selský a myslivecký stav chudého Bechyňska a za tímto účelem pozval z Uher rod Šonků. Statek, v němž dnes žijeme, a který byl v té době v Sudoměřicích největší, vybudoval dědeček se svojí matkou a sourozenci (pradědeček padl v první světové válce na italském bojišti),“ začíná své vyprávění Jiří Šonka, jehož sudoměřická Farma u lesa s širokou škálou nabízených služeb a rozsáhlou klientelou již hranice Bechyňska dávno překročila.  

Když se Jiří Šonka roku 1991 rozhodl na statku v Sudoměřicích soukromě hospodařit, dal na radu svého otce, uznávaného odborníka na chov drůbeže u nás, autora mnoha odborných knih a publikací Františka Šonky, a již na jaře toho roku otevřel prodejní středisko drůbeže. O rok později byly v těsné blízkosti původního statku, „na zelené louce“, vybudovány první dvě haly na výkrm brojlerů s kapacitou 50 tisíc kusů, o několik let později pak další dvě.

Farma u lesa má co nabídnout

„V současné době vykrmujeme na farmě zhruba 100 tisíc kuřat šestkrát až sedmkrát ročně. Odebíráme jednodenní kuřata od firmy Xavergen a ve 35 dnech stáří je v průměru dvoukilová (při spotřebě 1,75 kg směsi na kus) dodáváme do Drůbežářského závodu Klatovy. Velký zájem je i ze strany drobnochovatelů, a to jak o jednodenní, tak starší kuřata, nabízíme i již vykrmená k osobní spotřebě,“ vysvětluje farmář.

Od dědečka získaný vztah k půdě a velkým hospodářským zvířatům však panu Šonkovi nedovolil zůstat „pouze“ u drůbeže. „Ještě v době, kdy u nás nebyl chov masného skotu rozšířený tolik jako dnes, jsem při své návštěvě Německa uviděl na pastvinách v okolí Hamburku stádo plemene Aberdeen Angus a bylo rozhodnuto. Do Sudoměřic před 12 lety putovalo prvních pět březích jalovic,“ vzpomíná hospodář. Dnešní ekologický chov padesátky kusů tohoto plemene na 42 hektarech pastvin by Jiří Šonka do budoucna rád finalizoval v podobě prodeje kvalitního bio masa.

Téměř stovku obhospodařovaných pozemků, z nichž většina je pronajatých, tvoří louky a pastviny. „Námi obhospodařovaný katastr byl vždy považován za chudý, Sudoměřice byly původně hornickou obcí s těžbou rudy, o úrodnosti půdy zde tedy nemůže být ani řeč. Polařit tu nemá valný smysl, veškeré pozemky jsou proto zatravněny,“ říká pan Šonka.

Farma u lesa má co nabídnout

V posledních letech se ovšem okruh činností Farmy u lesa značně rozšířil, a to o chov koní (momentálně jich zde naleznete více než 30), s ním spojené poskytování služeb v podobě ustájení, činnosti jezdeckého klubu se základnou okolo 30 jezdců, pořádání jezdeckých kurzů, hobby drezurních závodů, ale i letních pobytů pro děti se zaměřením na koně a jezdectví. K dispozici je zde venkovní písková jízdárna o rozměrech 65 x 45 metrů s drezurním obdélníkem a skokovým materiálem a také před třemi lety vybudovaná hala na volné ustájení koní.

Farma u lesa má co nabídnout

Zrekonstruovaná část původního statku slouží nově také pro potřeby agroturistiky. K dvěma velkým pokojům se společenskou místností, kuchyňkou a sociálním zařízením přibyly v loňském roce za přispění dotace z evropských fondů dva velice pěkné apartmány ve venkovském stylu. Díky kvalitnímu ubytování, zastřešenému venkovnímu posezení, velkému grilu, možnosti výuky jízdy na koni, ale třeba i jízdy terénním vozem na trati zprovozněné přímo u farmy zdejší lokalitu vyhledává stále více firem k pořádání svých teambuildingových akcí.

„Nejen z toho důvodu bychom proto do budoucna rádi přeměnili náš areál na jezdecký ráj s novou halou a zázemím pro naše klienty, aby se nejen oni sami, ale i jejich koně cítili spokojeně a měli veškerý komfort. Pokud se to podaří, začne možná i naše rodina přemýšlet o účasti v soutěži Farma roku, která je pro nás velkou inspirací,“ uzavírá Jiří Šonka.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Přečteno: 815x