Obilí pro výkrm skotu získávají na farmě z vlastních zdrojů. Zbylé prodávají drobným chovatelům. „Stále více významné začíná být i zpracování vlastní zelinářské a ovocné produkce. Poměrně zajímavě se rozvíjí pěstování různých druhů tykví, z nichž většinu doma zpracováváme jako sušené proslazené dýně,“ dodává Lev, který produkty následně prodává na farmářských trzích v pojízdné prodejně. S ní hospodář pravidelně zajíždí na jarmarky v klášterech Českého Krumlova, jednou měsíčně se snaží zavítat na farmářský trh v Praze na „Heřmaňáku“, občas prodává v Boršově. „V měsíci bývám tak na třech trzích,“ pokračuje Libor Lev. Na začátek května plánuje další porážku. Maso je většinou odběrateli objednané ještě před ní, proto ho k volnému prodeji zbývá méně. Od roku 2010 je farma U Bychů držitelem titulu ekologického zemědělství. Nevyužívá tak chemických prostředků a umělých hnojiv. „Dnes se diskutuje o tom, v čem jsou ekologické potraviny lepší. Já tvrdím, že hlavní přínos je v citlivém přístupu ke krajině,“ říká farmář. Podle něj má zboží zakoupené u místního farmáře namísto supermarketu svou tvář a příběh. „A v případě problému se nemohu vymlouvat na jakési reklamační řády. Musím to řešit tak, abych zákazníka neztratil,“ popisuje Libor Lev. Na druhou stranu jsou však ceny produktů u farmářů vyšší. „Nemohu si dovolit využívat náhražek. A ovoce dozrává na stromech, není kdesi daleko podtržené a uměle dozrávané, což se projeví v jeho obsahu živin,“ říká hlava farmy. „Nakupováním u farmářů zůstávají peníze v regionu a to je důležité pro místní ekonomiku. Z hlediska zatěžování životního prostředí je potravina zakoupená u místního, třeba i neekologického, zemědělce ekologičtější než biopotravina cestující přes polovinu zeměkoule,“ dodává.
Farma U Bychů Libor Lev farmu začal rozšiřovat v 90. letech až na současných 40 hektarů. Hospodářství však má mnohem delší tradici. Už na počátku 19. století si zde statek vystavěl muž zvaný Bych. Jemu patřil zhruba 30 let, ale poté ho prodal rodině Švarcových. Poslední muž tohoto jména zde hospodařil v roce 1981. Jeho žena poté ještě pár let statek obstarávala, později se ho však ujal právě Libor Lev, který se oženil s nejmladší dcerou manželů Švarcových. „Manželčini rodiče soukromě hospodařili celý život. Ubránili se tlakům vstoupit do JZD. Po smrti otce zůstala jen trocha pozemků a záhumenková kráva. My jsme pokračovali v devadesátých letech na několika málo hektarech,“ říká Libor Lev.
Zdroj: Idnes.cz