Dlouhá historie rodinného hospodaření
Rod Smetanů hospodaří ve Svobodných Dvorech již od roku 1620. Nynější statek, pocházející z roku 1879, koupil dědeček dnešního majitele před druhou světovou válkou. V padesátých letech se z něj musela rodina na 14 let vystěhovat. „O tom, že se budu celý život otáčet na statku, jsem nikdy nepochyboval. Už na základní škole jsem věděl, že chci ve studiu pokračovat na zemědělské škole, což jsem také učinil. Soukromě hospodařit jsem začal brzy po jejím ukončení, v 19 letech, tedy roku 1991,“ vzpomíná na začátky svého podnikání mladý hospodář.
Každý rok atraktivní novinka
Ke stálé nabídce zeleniny na Smetanově statku, která sestává hlavně ze zelí, brambor, cibule, dýní a cuket, se Smetanovi snaží vždy nabídnout i nějakou novinku – v loňském roce přibyla například podlouhlá cibule. „Snažíme se být pro zákazníky zajímaví a odlišovat se od jiných farmářů, jejich statků a produkce. Myslím, že v případě oválné cibule se nám to povedlo. Chválí si jí všichni, kterým díky ní odpadlo zdlouhavé uslzené krájení kulaté cibule,“ říká David Smetana.
O kvalitní zeleninové saláty je velký zájem
V současné době se pod značkou Smetanova statku přímo na farmě vyrábí a prodávají čtyři druhy salátů. Jsou připravovány s využitím nejmodernější techniky s důrazem na uchování vitamínů a léčivých látek. O jejich výborné chuti a vysoké kvalitě svědčí i ocenění jednoho z nich v loňském roce - zelného salátu s koprem - certifikátem Regionální potravina Královéhradeckého kraje. Zeleninové saláty ze Smetanova statku si mohou zájemci zakoupit přímo ze dvora. „Vlastní zpracování části faremní produkce a prodej ze dvora, o jehož znovuobnovení se výrazně zasadila Asociace soukromého zemědělství, je zejména pro malé sedláky požehnáním. Možnost nabídnout zboží rovnou zákazníkovi a dostat se tak k hotovým penězům, nesníženým o nejrůznější odvody zprostředkovatelům, je mimořádně důležitá,“ podotýká pan Smetana. Dalšími možnostmi, které Smetanovi rádi využívají, je prodej na farmářských trzích či na Farmářských slavnostech pořádaných Asociací soukromého zemědělství vždy na některé z členských farem. „Myšlenka ukázat laické veřejnosti skutečný život na statku a změnit tak jejich mnohdy zkreslený pohled na dnešní vesnici a zemědělství, je mi velmi blízká,“ říká mladý sedlák.
Agroturistika jako další zdroj příjmů rodiny
Před pěti lety se David Smetana rozhodl pro agroturistiku. Součástí statku tak je i malý rodinný penzion se sedmi pokoji a deseti lůžky, který má na starosti manželka pana Smetany Jitka: „Hosty jsou většinou rodiny s dětmi nebo obchodníci na cestách. Výhodou našeho penzionu je kromě příjemné rodinné atmosféry sídla a moderního ubytování i vzdálenost pouhých 7 km od historického centra města Hradce Králové. Jsme velice rádi, že se k nám hosté pravidelně vracejí. Myslím, že moderní sedláci se nemohou spoléhat pouze na jeden zdroj příjmu. Nikdy totiž nevíte, jaká bude úroda a pak také odbyt. Penzion nám každopádně pomáhá stabilizovat výdělky.“ Loni v létě byl na statku navíc dokončen i salonek, který bude v budoucnu sloužit jako školící místnost.
Zemědělec Živnostníkem roku 2012
Jedním z cílů podnikání Davida Smetany je představit lidem zemědělství jako poslání s vazbou na produkci kvalitních českých potravin. Daří se mu to od těch nejmenších formou dnů otevřených dveří pro předškolní a školní děti, které na svém statku pořádá. Na konci loňského roku se navíc David Smetana stal vítězem sedmého ročníku soutěže na podporu malého a středního podnikání Živnostník roku 2012. Uspěl v konkurenci 3055 účastníků tohoto klání pořádaného Hospodářskými novinami.