"Když jsem začínala farmařit, nechtěla jsem konkurovat velkým řetězcům a běžné produkci. Dělám to spíše jako vzdělávání. Chodí mi sem exkurze škol, školek a ukazuji dětem, jak se dříve hospodařilo a jak doufám, že se i hospodařit bude. Bez chemie a s minimální uhlíkovou stopou," vypráví Dagmar Havlová příběh své farmy, která v roce 2012 získala titul Biofarma roku.
V malebné krajině mezi třemi obcemi Tuchom, Košík a Sovolusky vybudovala švagrová prvního českého prezidenta farmu o rozloze téměř 150 hektarů. Spíše než o farmu se ale jedná o park, ve kterém nechybí cestičky pro návštěvníky ani naučná stezka.
Původně si přitom Havlová chtěla vybudovat pouze vlastní zahrádku. Měla chalupu s 20 ary sadu a pořídila si několik ovcí, které spásaly místní pozemky. Nápad na založení biofarmy přišel v roce 2007. "Začali jsme jako jedna z prvních biofarem. V roce 2007 jsme požádali o přechodné období, o dva roky později jsme získali certifikát bio a současně jsme otevřeli i penzion," říká majitelka.
Farma v Polabí se zaměřuje na zpracování masa, mléka a vlny z romanovských ovcí. Plemeno, které bylo vyšlechtěno již za dob Romanovců v Rusku, není typicky mléčným ani masným plemenem. Přesto se z jeho mléka zde vyrábí čerstvý sýr, brynza, jogurty a celá řada dalších mléčných produktů.
Z původního chovu ovcí se sortiment začal rozšiřovat i o jiná zvířata. Přibyly kozy, krávy, prasata a slepice na vajíčka. Vyrábí se zde ovčí, kozí a kravské sýry. "Děláme je v malé sýrárně, která nám ale již nevyhovuje, takže zhruba za měsíc otevřeme novou s prodejnou," doplňuje Havlová.
Farma se specializuje také na agroturistiku. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet, co obnáší hospodařit na místních pozemcích. Součástí farmy je i malá restaurace, která je proslulá zážitkovou gastronomií. Hosté mohou ochutnat brynzové halušky, halušky se zelím a uzeným, kapustnici, pečené jehněčí na několik způsobů a celou řadu dalších specialit české a slovenské kuchyně.
Chuťové buňky roztančí slavný kuchař Václav Košnář, na jehož pokrmech si pochutnávala i anglická královna. Předkrmem z kategorie "musíš ochutnat" je ale bezesporu sýrové prkýnko ze sýrů z farmy. V restauraci používají vlastní vypěstované čerstvé a voňavé bylinky.
"Do naší restaurace chodí i rodiny na rodinné oslavy. Jsme rádi, že je tu mnoho lidí. Procházejí se tu děti, pozorují králíky, pohladí nebo nakrmí poníka, oslíka. Máme tu i ochočeného divočáka," popisuje život na své farmě paní Havlová.
Autorka: Miroslava Kohoutová
Zdroj: Zena.aktualne.cz