Ukazuji dětem, jak se dříve hospodařilo, říká Dagmar Havlová. Vše pěstuje bez chemie

Sdílejte článek
Ukazuji dětem, jak se dříve hospodařilo, říká Dagmar Havlová. Vše pěstuje bez chemie

Biojahody, lahodné ovčí, kozí a kravské sýry, jehněčí klobásy, marmelády či máslo. Do toho pohled na ovce spásající místní hektary, na kozy, krávy, poníka či na ochočeného divočáka. A vedle restaurace, ve které vaří slavný kuchař z Alcronu. Biofarma Košík nabízí něco pro každého. Pro ty, kteří se nebojí práce, také agroturistiku.


"Když jsem začínala farmařit, nechtěla jsem konkurovat velkým řetězcům a běžné produkci. Dělám to spíše jako vzdělávání. Chodí mi sem exkurze škol, školek a ukazuji dětem, jak se dříve hospodařilo a jak doufám, že se i hospodařit bude. Bez chemie a s minimální uhlíkovou stopou," vypráví Dagmar Havlová příběh své farmy, která v roce 2012 získala titul Biofarma roku.

V malebné krajině mezi třemi obcemi Tuchom, Košík a Sovolusky vybudovala švagrová prvního českého prezidenta farmu o rozloze téměř 150 hektarů. Spíše než o farmu se ale jedná o park, ve kterém nechybí cestičky pro návštěvníky ani naučná stezka.

Původně si přitom Havlová chtěla vybudovat pouze vlastní zahrádku. Měla chalupu s 20 ary sadu a pořídila si několik ovcí, které spásaly místní pozemky. Nápad na založení biofarmy přišel v roce 2007. "Začali jsme jako jedna z prvních biofarem. V roce 2007 jsme požádali o přechodné období, o dva roky později jsme získali certifikát bio a současně jsme otevřeli i penzion," říká majitelka.

Farma v Polabí se zaměřuje na zpracování masa, mléka a vlny z romanovských ovcí. Plemeno, které bylo vyšlechtěno již za dob Romanovců v Rusku, není typicky mléčným ani masným plemenem. Přesto se z jeho mléka zde vyrábí čerstvý sýr, brynza, jogurty a celá řada dalších mléčných produktů.

Z původního chovu ovcí se sortiment začal rozšiřovat i o jiná zvířata. Přibyly kozy, krávy, prasata a slepice na vajíčka. Vyrábí se zde ovčí, kozí a kravské sýry. "Děláme je v malé sýrárně, která nám ale již nevyhovuje, takže zhruba za měsíc otevřeme novou s prodejnou," doplňuje Havlová.

Farma se specializuje také na agroturistiku. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet, co obnáší hospodařit na místních pozemcích. Součástí farmy je i malá restaurace, která je proslulá zážitkovou gastronomií. Hosté mohou ochutnat brynzové halušky, halušky se zelím a uzeným, kapustnici, pečené jehněčí na několik způsobů a celou řadu dalších specialit české a slovenské kuchyně.

Chuťové buňky roztančí slavný kuchař Václav Košnář, na jehož pokrmech si pochutnávala i anglická královna. Předkrmem z kategorie "musíš ochutnat" je ale bezesporu sýrové prkýnko ze sýrů z farmy. V restauraci používají vlastní vypěstované čerstvé a voňavé bylinky.

"Do naší restaurace chodí i rodiny na rodinné oslavy. Jsme rádi, že je tu mnoho lidí. Procházejí se tu děti, pozorují králíky, pohladí nebo nakrmí poníka, oslíka. Máme tu i ochočeného divočáka," popisuje život na své farmě paní Havlová.

Autorka: Miroslava Kohoutová

Zdroj: Zena.aktualne.cz

Přečteno: 1 019x