V tuto chvíli chováme to, co do našich krajin skutečně patří. Český strakatý skot, neboli ČESTR. Naše plemeno je součástí celosvětové populace strakatých plemen shodného fylogenetického původu, rozšířené, pro svoje vynikající vlastnosti a široké využití. Plemeno je zaměřeno na hospodárnou produkci kvalitního mléka a masa. Charakterizuje se mléčnou užitkovostí, dosahující v průměru 7 000 kg mléka za laktaci s obsahem bílkovin nad 3,5 %. Matky tak zajišťují špičkové výživové hodnoty našim telatům. Naši býčci tak dosahují pěkných denních přírůstků od brzkého věku. Plemeno se vyznačuje středním až větším tělesným rámcem, perfektním osvalením a harmonickým zevnějškem. Plemeno je typické především dobrým zdravotním stavem, pravidelnou plodností, snadnými porody, vitalitou telat a velmi dobrou schopností k pastvě.
Zároveň na našem hospodářství chováme i další typy plemen. Každé z nich má totiž svá specifika. Jak gastronomická, tak chovatelská. Nejzastupovanějšími je francouzské plemeno CHAROLAIS a SALERS, nově skotský ABERDEEN ANGUS (red). Mezi oblíbené patří i BELGICKÉ MODROBÍLÉ. Vybíráme plemena tak, aby narozená zvířata byla zdravá, životaschopná, s dobrou pastevní schopností. Důležitý je pro nás i denní přírůstek,výtěžnost masa a jeho jakost. Tu však ovlivňujeme zejména kvalitou našeho krmení a co nejlepším složením krmné dávky :o)
Vedle skotu na Našem hospodářství naleznete i prasata. Konkrétně prase Přeštické. V současné době přeštické plemeno prasat nemůže konkurovat moderním plemenům a jejich hybridům využívaným ve velkochovech. Pro přeštické prase je potřeba najít odpovídající využití, zejména v malochovech a ekologických chovech. Chováme ho zejména z důvodu výborných mateřských vlastností a pro jeho nadstandardně kvalitní maso. Z historických pramenů lze zjistit, že maso přeštických prasat se používalo pro výrobu šunek. Při hmotnosti 60-70 kg bylo křehké, šťavnaté a jemně prorostlé tukem. Při delším výkrmu prasata rychle ukládala tuk, proto při porážce ve vyšší hmotnosti představovala typická sádelná prasata. Z přeštického prasete se před 2. světovou válkou vyráběla „pražská šunka“, která byla exportována do mnoha evropských i zámořských států.