„Neměli jsme žádný obchůdek, takže jsme se vždycky museli seběhnout, kdo to prodá,“ vysvětluje vysoký třiačtyřicetiletý farmář Jan Basař, jak se rodinná farma rozhodla pro umístění automatu s masem. Ten zprovoznili jako vůbec první v Česku.
Automat vypadá jako běžný automat na nápoje nebo na občerstvení. V několika patrech jsou v něm vyskládané různé kusy hovězího. Stačí přiložit platební kartu a zanedlouho zákazník drží v ruce vychlazené maso.
„Automaty mají několik úprav, několik patentů, že umí maso uchovat ve dvou stupních Celsia, mají speciální osvětlení pro maso, ochranu proti UV záření. Je to úplně bezproblémové – ráno jen automat doplníme masem,“ popisuje Jan Basař.
Energetická nezávislost
I díky tomuto automatu podkrkonošští zemědělci zvítězili v soutěži Farma roku. Moderních věcí mají na statku více. Nabíjí se tu elektromobil, traktory jezdí po polích díky přesné satelitní navigaci a farma je také v podstatě energeticky nezávislá.
„Bioplynku o výkonu 250 kW elektrických a 132 tepelných jsme zbduovali už před 14 lety,“ vzpomíná Jan Basař.
Bioplynka má tři části. Teď jsou nafouknuté. „Tam je ten bioplyn. Produkt, který vzniká z krmení,“ vysvětluje farmář. Bioplynka se „krmí“ několika tunami denně. Vzniká bioplyn, který se jímá do kogenerační jednotky a vyrábí elektřinu a teplo.
„Když mrzne hodně, teplo využijeme všechno. Elektřinu využíváme z několika procent. Zbytek je na prodej,“ vyjmenovává Basař.
Rodinný podnik
Farmu v obci Prosečné mají tři bratři Basařovi. Druhý z nich, Ondřej, popisuje, jak jsou úlohy rozdělené. Jeden bratr má na starosti administrativu, druhý techniku a třetí celkový provoz.
Bratři jsou už třetí generací, která na tomto místě hospodaří. Farmu získali zpátky jejich rodiče v restituci a dnes už tu začíná postupně pomáhat i další generace.
„S bratry tu máme dohromady šest dětí, které tu běhají s námi. Zapojují se, jezdí s námi v traktoru,“ usmívá se Jan Basař. „Jsme obyčejní farmáři. Ale snažíme se jít s dobou a nějak o tom přemýšlět,“ dodává zemědělec Jan Basař z Podkrkonoší.
Autoři: Ondřej Vaňura, agf
Celou reportáž naleznete ZDE