V čele Agrární komory pokračuje Doležal, na volebním sněmu kritizoval obchodní řetězce

ČT24
Sdílejte článek
V čele Agrární komory pokračuje Doležal, na volebním sněmu kritizoval obchodní řetězce

Prezident Agrární komory (AK) Jan Doležal ve čtvrtek na volebním sněmu v Olomouci obhájil funkci v čele této zemědělské organizace. Byl jediným kandidátem. Doležal je prezidentem komory od roku 2020, kdy vystřídal Zdeňka Jandejska. Mezi své priority Doležal zařadil narovnání podmínek na jednotném trhu Evropské unie, snížení administrativní zátěže zemědělců či racionalizaci požadavků na zemědělské podnikatele.

Doležal ve svém projevu na sněmu kritizoval obchodní řetězce. Označil je za „žábu na prameni“. „Jsou jádrem pudla mnohých problémů našeho zemědělství, včetně nucené orientace na základní polní plodiny, které řetězcům nemusíme přímo prodávat,“ řekl Doležal, podle kterého ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na nemorální chování obchodních řetězců v posledních měsících správně upozorňoval.

„K určité nápravě stran snížení nehorázných přirážek došlo. Dodavatelé by nicméně ocenili ještě narovnání hřiště, co se týče férových cen a férového zacházení,“ podotkl Doležal.

Podle Doležala je také třeba sledovat a komentovat vývoj tuzemské zemědělské legislativy. Zmínil především zákon o cenách a uvedení do praxe novely zákona o významné tržní síle. Oba zákony by podle něj měly přispět k nastavení narovnanějších podmínek mezi zemědělci, potravináři a obchodníky. Zemědělci dlouhodobě kritizují počínání velkých obchodních řetězců.

Plánované škrty dotací se zemědělcům nelíbí

Delegáti ve čtvrtek na sněmu v Olomouci hovoří o prioritách AK pro nadcházející období a na závěr přijmou usnesení s hlavními požadavky. Diskutovali také o konsolidačním balíčku vlády, který počítá se škrty v zemědělských dotacích ve výši 10,2 miliardy korun. O tuto částku by se měly snížit už příští rok, zemědělcům se záměr nelíbí.

„Ať počítáme, jak počítáme, 10,2 miliardy korun ročně v národních dotacích při nejvyšší alokaci na úrovni pět miliard korun se dopočítat nemůžeme,“ upozornil Doležal.

Zvolením Doležala do čela komory v roce 2020 pokračoval trend posledních let, kdy si nestátní zemědělské organizace volí za prezidenty a předsedy tajemníky a výkonné úředníky, jako se tomu stalo u Asociace soukromého zemědělství a Jaroslava Šebka, Zemědělského svazu ČR a Martina Pýchy nebo Potravinářské komory ČR a Dany Večeřové.

Autor: pov
Zdroj: ČT24, ČTK

Přečteno: 508x