Letošní sklizeň obilí je nyní teprve zhruba před polovinou, výhledy na její výsledky ale nejsou špatné. „Očekáváme výnosově průměrný rok, nedostatek kvalitních obilovin z české domácí produkce jednoznačně nehrozí,“ uvedl prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal. Dostatek mouky ovšem neznamená, že by mělo zlevnit pečivo. Na jeho celkové ceně se totiž samotná surovina podílí jen minimálně.
Letos žně postupují pomaleji než v minulém roce. „Je to proto, že jaro mělo studený a pozdní nástup,“ uvedl Doležal. Nepomohly ani vysoké teploty kombinované s nedostatkem srážek, nyní se pěstitelé potýkají se suchem a místy i přívalovými dešti. „Ty komplikují sklizeň obilovin, ale k záchraně jařin a vyrovnání srážkového deficitu nestačí,“ posteskl si.
I když letos čeští zemědělci sklidí dostatek obilí, cena pečiva kvůli tomu jistě neklesne. Určující jsou totiž ceny této komodity na světových trzích. „Pro ceny obilí, potažmo mouky, a tedy i pečiva bude důležitější vývoj na burzách než dobrá nebo špatná sklizeň v České republice. Ta je ovlivní jen velmi málo,“ řekl agrární analytik Petr Havel.
Podle analytika České zemědělské univerzity Tomáše Maiera lidé obvykle význam surovin pro cenu potravin přeceňují. „Jen u potravin s nízkou přidanou hodnotou, jako třeba surově nabouraného masa, je podíl zemědělce asi třetina. Ale co se týká chleba v obchodech, pouze 13 procent z jeho ceny je dáno obilím, které se na něj použije,“ vysvětlil.
Řada pekáren musela skončit
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky Tomáš Prouza přesto nevylučuje, že cena pečiva mírně klesne. Na skladu totiž stále zůstává velké množství obilí z loňského roku, které se nepodařilo vyvézt kvůli velkému dovozu z Ukrajiny. Ta kvůli ruské válce nemohla exportovat svou produkci do dosavadních odbytišť zejména v Asii a Africe. „Zároveň klesají ceny energií a postupně by se to mělo projevit v cenách pečiva. Nejdříve ale musí pekaři pokrýt své ztráty z minulého roku a půl,“ připomněl Prouza.
Právě pekárny patřily v minulých měsících k provozům, které nejvíce zasáhlo skokové zdražení energií. „Spousta velkých pekáren si musela brát úvěry na to, aby byly schopné zaplatit za plyn a elektřinu,“ konstatoval výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice Bohumil Hlavatý.
Jak se v uplynulých letech vyvíjela cena chleba a rohlíků:
(cena v červnu daného roku v korunách za kilogram)
Cena chleba | Cena bílého pšeničného pečiva | |
2013 | 22,96 | 41,28 |
2014 | 22,71 | 40,97 |
2015 | 22,44 | 40,16 |
2016 | 21,31 | 40,74 |
2017 | 24,65 | 45,50 |
2018 | 24,13 | 43,96 |
2019 | 26,22 | 47,79 |
2020 | 27,93 | 47,84 |
2021 | 29,12 | 41,92 |
2022 | 39,97 | 59,16 |
2023 | 44,57 | 67,96 |
Zdroj: ČSÚ
Autor: Jiří Janda
Zdroj: Deník.cz