S ekologickým zemědělstvím zde začal v roce 1990 děda Rudolf, když mu byly v restituci vráceny pozemky, říká mladá farmářka Veronika Kropáčková, další z dlouhé řady rodinných farmářů v Nelepči. „Tehdy byl mezi prvními třemi ekologicky hospodařícími farmami v Česku. Podařilo se mu obnovit rodinnou farmu zchátralou nedobrým družstevním hospodařením, a i když začínal se čtyřmi kravami, dnes pečujeme o padesátihlavé stádo.“
Šetrné hospodaření na polnostech, chov 30 dojnic, výroba pestré škály mléčných výrobků a jejich prodej, ale i neustálé zvelebování statku po předcích. To je pracovní a životní náplň Veroniky, jejích rodičů i mladšího bratra. „Nikam jinam mě to nikdy moc netáhlo. Tím, že jsem tady vyrostla, tak mi přišlo automatické, že tu zůstanu. A navíc jsem cítila, že mám touhu naše rodinné hospodářství posunout někam dál,“ vysvětluje. Sama získala odborné ostruhy absolvováním agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a praxí poradkyně pro mléčné farmy.
Oceněná mlékárna
„Doma jsme často hovořili o tom, že by bylo nejlepší zpracovávat mléko přímo na farmě a vyrábět a prodávat vlastní produkty, než ho pouze prodávat mlékárně. Takže tím snem posunout rodinné hospodářství „někam dál“ se nakonec stala faremní mlékárna.“ Tu Veronika Kropáčková uvedla do provozu na jaře 2019.
S výrobou začínají v mlékárně vždy v pondělí tak, aby byla každý týden nachystána čerstvá várka mléčných produktů. „Dále například vyrábíme sýr na grilování, jogurty, jogurtové nápoje, kefíry, tvaroh a tvarohové dezerty. Nabídku obměňujeme tak, aby byla pro nakupující zajímavá.“ Do standardní nabídky se nyní začínají propracovávat i tvrdé zrající sýry. Netradiční specialitou jsou sýrové dorty a tácy, při jejichž přípravě je farmářka hodně kreativní. „Naše čerstvé sýry, jogurtový nápoj, sýr na grilování a tvarohový dezert s čokoládou získaly ocenění Brněnsko originální produkt.“
V roce 2022 sklidil speciální Veroničin jogurtový dezert se slaným karamelem a čokoládou nazývaný Tučibomba ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje, a mazací koule zase Zlatá chuť Jižní Moravy. Není proto divu, že se Ekofarma Nelepeč umístila mezi pěticí nejlepších v soutěži Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku 2022.
Prodej ze dvora
„To, že jsme ekologická farma, spočívá v tom, že na polích nepoužíváme žádná průmyslová hnojiva ani přípravky na ochranu rostlin…“
„Možnost prohlídky farmy a zvířat u nás využívají hlavně školy, školky a různé organizace. Ale vývoj vidím raději v oblastech, na které se již nyní zaměřujeme. Tím je nyní zrárna na tvrdé sýry.“
Dalším bonusem při návštěvě farmy je malý samoobslužný obchůdek. „Na dvoře je malý dřevěný domeček, ve kterém si lze vybrat z lednice, na co má zákazník chuť. Ceny jsou uvedeny přímo na výrobcích nebo na štítcích v lednici.“
Autor: Vladimír Vecheta
Zdroj: Denik.cz