Vajíčka dost možná změní své místo v obchodech. Zatímco nyní je musí prodejci uchovávat v prostorách s maximální teplotou do 18 stupňů Celsia, tedy nejčastěji v chladících boxech či v jejich těsné blízkosti, kde je chladněji, nově by mohla být k mání v teplejších částech obchodů - například u pokladen. Stejně tak v teplejších prostorách budou smět skladovat majonézu. Počítá s tím novela vyhlášky, která by měla začít platit od září. Ta totiž horní teplotní hranici pro skladování obou produktů zvyšuje na 24 stupňů Celsia.
Jedním z důvodů zavedení mírnějších podmínek pro skladování vajec jsou lepší podmínky v chovech. Podle ministerstva zemědělství nehrozí, že by stoupl počet nákaz salmonel. „Pokud budou dodrženy požadavky na maximální teplotu a zejména pak na zajištění nekolísavé teploty při uvádění na trh, lze vejce umístit i mimo chladící box. Není nutné se obávat nákazy salmonelami, ve srovnání s minulostí se výrazně snížil výskyt salmonel v chovech nosnic, a to v důsledku Národního programu ozdravování od salmonel,“ sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
Požadavek byl bez omezení
Dodavatelé a producenti ale připravovaný krok ministerstva zemědělství úplně nechválí. Teplotní omezení by totiž zrušili úplně. „Farmy, třídírny a i dopravci jsou tímto, v EU ojedinělým legislativním omezením, nuceni vynakládat peníze na chlazení. Vzhledem k růstu cen energií v posledních letech jsou náklady náklady na chlazení vysoké, přičemž konkurenční provozovatelé v jiných zemích EU tyto náklady vynakládat nemusí. Vejce z České republiky tedy opět ztrácejí konkurenceschopnost. Zrušení legislativního omezení horní hranice teploty skladování na 24 stupňů Celsia by znamenaly významnou úsporu energie,“ uvedla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.
Potraviny v roce 2025: Drahá budou vejce a čokoláda, skončí veganské párky
Podle Dlouhé by zrušení maximální teploty pro skladování vajec nepřineslo nárůst onemocnění. „Z dlouhodobé praxe v zemích EU, kde horní limit není zaveden, neexistuje žádná indicie, že by vejce představovala pro spotřebitele významnější riziko než v Česku, kde limit zavedený je. Z oficiálních dat lze doložit, že v roce 2023 bylo v ČR evidováno 71,2 případů onemocnění salmonelózou na 100 000 obyvatel. Na Slovensku to bylo ve stejném roce 20 případů na 100 000 obyvatel,“ podotkla Dlouhá.
Snížená kvalita
Podle některých expertů na potraviny zvýšení horní teplotní hranice pro uskladnění vajec žádné zvýšené zdravotní nebezpečí nepřinese. Vyšší teplota ale bude znamenat horší kvalitu. „Čím vyšší teplota, tak tím se zhoršuje kvalita vajec z hlediska složení, mikrobiální kvality. Chemické reakce probíhají s vyšší teplotou zkrátka rychleji. Na druhou stranu si myslím, že skladování při čtyřiadvaceti stupních zase tolik bezpečnost vajec neohrozí. Hodně záleží, jak dlouho budou vejce při vyšších teplotách skladována. Je rozdíl, když vejce z lokální farmy si zakoupí zákazník druhý den a když jsou vejce přepravována na delší vzdálenosti. Čerstvá vejce jsou vždy chutnější, zdravější,“ míní specialistka v oboru potravinářství a vysokoškolská profesorka Jana Dostálová.
Majonézy také v teple
Kromě vajec bude moci mimo chladničky prodejci umístit také majonézy. Novela vyhlášky posouvá hranici maximální teploty ze současných 15 stupňů Celsia na 24 stupňů Celsia. „Teplota se navyšuje z důvodu změn technologie výroby. V současnosti vyráběné majonézy jsou schopny na trhu vydržet vyšší teploty bez dopadu na jejich bezpečnost, senzorické, fyzikální i chemické vlastnosti,“ upřesnil Bílý.
Cena vajec v USA je na historickém maximu. Příležitost už vycítili pašeráci
Zdroj: Deník.cz