Regionální zemědělce a řemeslníky představili na křížovském trhu

Deník.cz
Sdílejte článek
Regionální zemědělce a řemeslníky představili na křížovském trhu

Poznat opravdové místní zemědělce, drobné výrobce potravin a malé řemeslníky mohli ti, kteří dorazili v sobotu 16. dubna od 9 hodin k bývalé škole v Křížově pod Blaníkem.

Jarmark s velikonoční tématikou oslovil jak obyvatele zdejších vesniček, tak dokonce Vlašimáky a i některé příznivce ze vzdálenějších obcí našeho okresu. Už v 9 hodin byl jarmark plný návštěvníků všech věkových kategorií nehledě na deštivé a chladné počasí. A u stánků se tvořily takové fronty, že někteří prodejci měli vyprodáno již po třech hodinách od začátku akce.

Na jarmarku se představila třeba karhulská rodinná firma, která pod Blaníkem pěstuje bylinky a z nich pak vyrábí různé produkty jako čaje, masti a macerované oleje. "Jsme rádi, že se takový jarmark uspořádal a spojil tak nás, malé producenty z regionu. Ani jsme netušili, že podnikavých lidí tu v okolí je tolik,” svěřila se majitelka bylinné farmy Karolína Josková.

Velkou radost z úspěšnosti jarmarku neskrývala ani spoluorganizátorka akce, Renata Vondráková, která s manželem provozuje bezovou farmu přímo v Křížově. "Děkujeme všem, kteří nám pomohli, a zároveň se trhu zúčastnili,” dodala.

Na jarmarku v Křížově se sešla řada šikovných lidí - řemeslníci, zemědělci i výrobci dohromady ze šestnácti obcí z blízkého okolí.

Prodávaly se medové perníčky z Bezobalu z Vlašimi, ovoce sušené mrazem z Kondrace, ručně dělaná pesta a octy z Kalné, český mák z Domašína, louňovické pivo a med, mouka z Karhule, bramboráky a brambory z Rýzmburku a Tisku i čerstvá vejce od slepiček z Štamberka či Kamberka.

Milovníci dekorací byli také dozajista nadšeni, prodejci nabízeli keramiku z Kácova, doplňky do domu či dokonce ručně dělané oblečení a doplňky z Pravonína, Křížova či Vysočiny. Samozřejmostí byly i sazenice květin a zeleniny z Loktu.

Autor: Lucie Sedláková
Zdroj: Benesovsky.denik.cz

Přečteno: 708x