Pekaři a inflace: Klasický podnik má obavy, bezlepkový si věří

Deník.cz
Sdílejte článek
Pekaři a inflace: Klasický podnik má obavy, bezlepkový si věří

Cenou třiapadesát, respektive šedesát korun za dobrý domácí chleba se až tolik neliší. Jinak jsou však dvě pekárny na Frýdecko-Místecku svým umístěním, sortimentem, klientelou i výhledy do budoucna ve svém byznysu velice odlišné.

„Dopady zvýšení cen energií poznám, až dojde vyúčtování, tipuji dvacet třicet procent nahoru. Zálohy, ty už mám navýšené,“ nechává se slyšet Soňa Petrová provozující sedmým rokem pekárnu Bezručovka na „Riviéře“ ve Frýdku-Místku. Sídlí v soukromém komplexu, dřívějším socialistickém nákupním centru.

„Plyn, elektřina, všecko o sto procent nahoru, což se samozřejmě odráží v cenách, které si účtujeme,“ navazuje Žaneta Zipserová z Lašské pekárny. Tu provozuje patnáctým rokem doma v Řepištích a navazuje zde na tradici předchozího majitele z přelomu tisíciletí. Hovoří o rodinném podniku s maximálně desítkou zaměstnanců.

„Denně pečeme osm set až tisíc bochníků a jsou pryč. Ale, asi pět let nazpět jsme měli za den patnáct set až dva tisíce chlebů.

„Obě děti jsou celiaky, takže moje pekárna je striktně bezlepková. Sortiment mám ale jako obvyklý lepkový obchod - od chleba a rohlíků, koláčů, bábovek až po slané záviny a zákusky,“ popisuje Soňa z Bezručovky. Kde je znát zdražení nejvíc? Rohlík už nestojí deset, ale dvanáct korun (a brzy čeká navyšování), chleba je za šedesát místo čtyřiapadesáti.

Lašský chleba Žanety Zipserové je pšenično-žitný, ručně zpracovaný z těsta, kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. „Osmdesát minut kyne, asi pětatřicet se peče. To je naše stálice. Vydrží, dokud se celý nesní,“ líčí Žaneta z Lašské. Velký bochník o váze 1100 gramů vyjde na 53 korun, to je o desetikorunu více, než dříve. Mají i jiné druhy chleba, rohlíky ne.

„S vyprodáním produkce problém nemám, jsou sice slabší dny, ale mám svou klientelu a znám ji,“ říká Soňa Petrová z Frýdku-Místku. Personál se podle ní dá spočítat na prstech jedné ruky, objemy výroby raději nekomentuje. Místo toho upozorňuje, že se její bezlepkové pečení posouvá dále… například novinkou v podobě borůvkového koláče.

„Denně pečeme osm set až tisíc bochníků a jsou pryč. Ale, asi pět let nazpět jsme měli za den patnáct set až dva tisíce chlebů,“ tvrdí Žaneta z Řepišť. V Lašské pekárně si zakládají na ruční výrobě a možná i právě proto mají problém sehnat do provozu pracovníky ochotné rukama dělat. Živnostnice podotýká, že pekařů se ve školách příliš neučí.

 „Je to na vážkách. Složitá doba to je, hlavně kvůli těm rostoucím cenám energií a surovin. Do pekárny je těžké i najít zaměstnance, což je bohužel dlouhodobý trend.“

„Budoucnost? Očekávám ji velkou, i když za poslední dobu kolem mne spousta podniků pokrachovala. Koronavirus, válka a drahota na naše bedra kladou nároky,“ nechává se slyšet Soňa z Bezručovky. Bezlepková pekařka si ale věří navzdory okolnostem. Proč? Kvůli originálním receptům – je jejich výhradní autorkou a má jistotu, že druhé takové nejsou!

A Žaneta z Řepišť? „Je to na vážkách. Složitá doba to je, hlavně kvůli těm rostoucím cenám energií a surovin. Do pekárny je těžké i najít zaměstnance, což je bohužel dlouhodobý trend,“ vyslovuje obavy Žaneta z Lašské. Produkci se tato malá provozovna bude každopádně snažit udržet. Něco sice prodá na místě, ale jinak rozváží do Frýdku-Místku, Ostravy i Nového Jičína.

Autor: Radek Luksza
Zdroj: Deník.cz

Přečteno: 521x