ASZ ČR: V Senátu by měly být osobnosti, kterým jde (nejen) o zlepšení stavu krajiny a venkova

Jaroslav ŠebekJaroslav Šebek
Sdílejte článek
ASZ ČR: V Senátu by měly být osobnosti, kterým jde (nejen) o zlepšení stavu krajiny a venkova

Veřejností požadované zlepšení stavu naší krajiny, půdy a zachování kvalitních zdrojů vody se podle názoru Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) neobejde bez potřebných změn v zemědělské politice ČR za aktivní účasti sedláků z rodinných farem. Aby toho ale bylo možné dosáhnout, musí k tomu být na naší politické scéně dostatek politické vůle, mimo jiné také z řad zákonodárců.

ASZ ČR proto jasně podpořila hned v prvním kole senátních voleb ty osobnosti, v nichž vidí záruku pokračování dosud nastartovaných změn, a zároveň osobnosti, které mají k problematice zemědělství a životního prostředí prokazatelně aktivní vztah. Příkladem takové osobnosti je podle přesvědčení ASZ ČR současný předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, který tento vztah v předchozích letech opakovaně demonstroval osobní účastí na celé řadě akcí ASZ ČR, včetně vyhlašování programu Pestrá krajina, soutěže Farma roku, Mezinárodní konference k rodinným farmám, či odhalení pomníku obětem násilné kolektivizace na Řípu. Podporu ASZ ČR mají však i další osobnosti, jako je senátor Tomáš Czernin obhajující tuto funkci, a Jarmila Smotlachová. Oba jsou velmi aktivní jak v komunální politice, tak v zemědělském a lesnickém podnikání, a dokáží proto velmi efektivně přenášet poznatky z reálné praxe do legislativního prostředí.

Členové ASZ ke kandidátům do Senátu uvádějí:

„Pan Miloš Vystrčil svými činy jako senátor a předseda Senátu jasně ukázal demokratické hodnoty, které zastává, ale i jednoznačnou podporu vůči svobodným sedlákům. Během návštěvy po farmách našich členů, které se účastnil letos v dubnu, bylo jasně vidět, že panu Vystrčilovi není zemědělství lhostejné a naslouchá potřebám sedláků, které pak zastupuje ve své politické funkci,“ říká Libor Hlaváček, který soukromě hospodaří na Jihlavsku a je předsedou regionu ASZ Jihlava.

„Miloš Vystrčil je silným zastáncem základních hodnot demokracie a svobody, což jednoznačně ukázal skrze své dosavadní činy v předchozích politických pozicích a nyní jako předseda Senátu PČR,“ poukazuje Jan Štefl, soukromý zemědělec z Jindřichohradecka a místopředseda ASZ ČR.

„Jsem velmi rád, že sedláci z Jindřichohradecka minulý týden jasně vyjádřili svůj názor a demonstrovali na náměstí v Dačicích proti kandidatuře trestně stíhané Jany Nagyové. Jejím zvolením do Senátu PČR by byla ohrožena demokracie naší země. Sedláci z našeho regionu volí Miloše Vystrčila, který svou dosavadní prací v Senátu jasně dokázal, že upřímně hájí a reprezentuje demokratické hodnoty,“ říká úspěšný chovatel masného skotu František Habr z ASZ Jindřichův Hradec.

„Naše rodina soukromě hospodařící ve Dvoře Havransko bude v senátních volbách 2022 volit pana Tomáše Czernina, který hospodaří na polích a stará se o lesy a rybníky v našem okolí. Pan Czernin provozuje také prodejnu masa a masných výrobků, které jsou místními lidmi i okolo projíždějícími velmi oblíbené. Říkáme si: no přece nemůže udělat ostudu svému jménu. A také ji nedělá. Myslíme si, že v Senátu jsou potřeba lidé, kteří žijí a starají se o krajinu ve svém okolí, mají osobní zkušenosti se soukromým hospodařením na polích a lesích a přenášejí zkušenosti a požadavky drobných farmářů a lidí žijících na venkově do Senátu,“ informují Procházkovi z Dvora Havransko, držitelé zlaté medaile v programu ASZ ČR Pestrá krajina.

„Tomáš Czernin je slušný a férový člověk, který je mezi místními voliči velmi oblíbený. Již řadu let je členem místního zastupitelstva, má tak mnoho zkušeností jak s komunální politikou, tak se senátem, kde kandiduje již druhé volební období. Pan Czernin je také lesník a zemědělec, jeho rodinná firma velmi dobře hospodaří a provozuje malá jatka s vlastní ruční výrobou,“ říká soukromý zemědělec z regionu ASZ Kolín, Kutná Hora, Nymburk Ladislav Líbal.

„Jarmila Smotlachová má skvělou pověst jako starostka i jako středočeská zastupitelka. Aktivně se angažuje ve Spolku pro obnovu venkova Středočeského kraje a je členkou výkonné rady Místní akční skupiny Vyhlídky v Mělníku. Se svým manželem provozuje úspěšnou Farmu Smotlacha,“ říká předseda ASZ Mělník Lubomír Rákosník.

ASZ ČR považuje za velmi důležité maximálně zjednodušit podmínky zemědělského hospodaření tak, aby nebylo zatíženo zbytečnou byrokracií a regulacemi, které často vznikají právě v kancelářích úředníků bez potřebných zkušeností z terénu. Roli pojistky proti nadměrné administrativě a regulacím přitom v minulosti často představoval právě Senát. Aby tomu tak ale bylo i nadále, musí v jeho řadách působit i osobnosti, kterým skutečně jde jak o zlepšení stavu naší krajiny, tak i stavu našeho zemědělství, a které k tomu mají i potřebné znalosti. Mezi ně patří podle ASZ ČR i tři výše zmiňovaní kandidáti na senátory, na rozdíl od populistů nebo dokonce trestně stíhaných lidí, kteří kandidují proti nim. 

Společné je, podle názoru Předsednictva ASZ ČR, pro senátní kandidáty Miloše Vystrčila na Jihlavsku, Tomáše Czernina na Jičínsku i Jarmilu Smotlachovou na Mělnicku zejména také to, že jde o osobnosti přirozeně ctící demokratické hodnoty v našem státě, což je v dnešní době velmi důležité. Jejich aktivní podpora vládním krokům směřujících k nutným změnám v českém zemědělství a na venkově pak vytváří jasné předpoklady nejen pro zemědělce, aby jim dali tento týden svůj hlas i ve druhém kole senátních voleb.

26. 9. 2022

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR

Přečteno: 1 023x