Michal Kučera: Rodinné farmy potřebují významné legislativní úpravy a podporu vlády a parlamentu

Sdílejte článek
Michal Kučera: Rodinné farmy potřebují významné legislativní úpravy a podporu vlády a parlamentu

„Jsem přesvědčen, že právní úprava rodinných farem, přes všechna možná úskalí v přípravě zákona a jeho implementaci, bude mít jednoznačný přínos pro celou naši společnost, hospodaření na venkově a jeho udržitelný rozvoj,“ uvedl ve svém projevu na mezinárodní konferenci o rodinných farmách předseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR Michal Kučera. Na celý projev se můžete podívat ve videozáznamu, případně si ho přečíst.   

Vážené dámy, vážení pánové, přátelé,

chtěl bych velmi poděkovat za možnost účastnit se dnešní mezinárodní konference o legislativní podpoře rodinných farem a současně si vážím toho, že jsem mohl převzít záštitu a konferenci zahájit.

Dnešní doba není jednoduchá, v posledních letech nás stíhají krize, které tvrdě dopadají na ekonomiku naší společnosti i na celý demokratický systém.

Proto více než kdy jindy si zaslouží podporu sedláci a jejich rodinné farmy. Právě rodinné farmy jsou nezbytnou součástí českého venkova, českých, moravských a slezských regionů a tvoří odolný a stabilní prvek naší ekonomiky a nebojím se říct, že i demokracie. To pociťujeme obzvlášť v dnešní době stále častěji. Já vám za vaši práci velmi děkuji.

Aby se rodinné farmy dále rozvíjely a zajišťovaly udržitelnost zemědělské výroby a její komplexnost i generační přístup k hospodaření, potřebují významné legislativní úpravy a samozřejmě podporu vlády a parlamentu.

Právě podpořit přirozený model zodpovědného a perspektivního hospodaření na českém venkově se zavázala současná vládnoucí koalice ve svém programovém prohlášení. Stejný pohled sdílíme většinově i v Zemědělském výboru Poslanecké sněmovny PČR.

Samotná podpora ovšem nestačí. Teď nás čeká kus práce, abychom vytvořili takové zákony a normy, které by umožnily rodinným farmám, jež jsou naprosto zásadním modelem evropského a světového hospodářství, se dále a úspěšně rozvíjet. V tomto bude naprosto klíčové připravit a samozřejmě i schválit Zákon o rodinných farmách.

Proč speciální Zákon o rodinných farmách, proč rodinné farmy potřebují nový zákon?

Podívejme se především, jak rodinné farmy fungují v okolních státech, jaká je legislativní úprava tam. Ostatně i to je jedním z cílů této naší konference.

Abychom získali více informací o tom, jaké jsou zákonné úpravy, zadal jsem si u Parlamentního institutu Poslanecké sněmovny zpracovat informaci, jak je to řešeno v okolních státech. Tuto analýzu s názvem „Komparativní analýza legislativního ukotvení rodinných farem v legislativě zemí EU“ jsem také v minulých dnech obdržel a může tedy sloužit jako podklad a základní orientace v problematice pro přípravu nového zákona. Jasná je ovšem jedna věc, a to také jistě potvrdí kolegové ze zahraničí, kteří budou na dnešní konferenci vystupovat, drtivá většina okolních a nám blízkých zemí hospodaření rodinných farem nějakým způsobem zákonně upravuje. Polsko, Maďarsko, Slovensko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko a další země - všude tam se hospodaří za podpory speciálního zákona o rodinných farmách nebo rodinném hospodaření.

I toto jsou fakta, která nám říkají, jak nutné je zavést podobnou normu u nás, v České republice. Důvodem zavést nový zákon není ovšem jen to, že takové zákony existují i v jiných zemích a úspěšně tam fungují. Důvody schválit nový zákon jsou nám všem známé a setkáváme se s nimi každodenně během hospodaření na farmách nebo při projednávání podmínek pro zemědělce na nejrůznějších platformách - přesto mi dovolte, abych pár důvodů zmínil:

  • Je třeba zajistit generační kontinuitu rodinných farem.
  • Je třeba snížit administrativu a zjednodušit podnikání.
  • Je třeba podpořit regionální působení a společenskou odpovědnost rodinně hospodařících farem.
  • Podpořit lokální výrobu a farmářské výrobky, které přispívají k potravinové bezpečnosti a celkové odolnosti regionů.
  • Kladný vliv rodinných farem na tvorbu a udržitelnost kvalitního životního prostředí.

Těchto pár důvodů, jejichž výčet ovšem zdaleka není vyčerpávající, nám potvrzují nezbytnost přípravy a schválení Zákona o rodinných farmách.

Co vše by mělo být obsahem daného zákona, je už velmi slušně zpracováno právě Asociací soukromého zemědělství ČR, kterou vnímám jako jednoho z hlavních tahounů přípravy nového zákona.

Ať už je to definice rodinné farmy jako takové, zásada dobrovolnosti vstupu do takového typu hospodaření, zjednodušení stavebního práva, zjednodušení převodu majetku, zjednodušení zpracování a prodeje vlastních výrobků… a další.

Jak jistě sami vnímáte, jedná se o velmi zásadní zásah do současného právního stavu a bude proto potřeba uvedený zákon velmi pečlivě připravit a projednat, tak aby byl skutečně funkční. Oporou nám mohou být opět příklady ze zahraničí a inspirace v již funkčních zákonných úpravách.

Že nás čeká složitá a obtížná diskuse, je jasné a nemá smysl to skrývat - představte si už jen, jakou diskusi vyvolá třeba jen naprosto parciální úprava práva myslivosti pro rodinné farmy. Připravme se na to a nečekejme, že vše půjde lehce.

Dámy a pánové,

chtěl bych poděkovat panu předsedovi Asociace Šebkovi a celé Asociaci, že jsem měl možnost na výjezdech k členům ASZ na jejich rodinné farmy se s celou problematikou seznámit i konkrétně na místě, a to na nejrozmanitějších farmách a s různorodou produkcí.

Sám jsem proto přesvědčen, že právní úprava rodinných farem, přes všechna možná úskalí v přípravě zákona a jeho implementaci, bude mít jednoznačný přínos pro celou naši společnost, hospodaření na venkově a jeho udržitelný rozvoj.

Dámy a pánové,

přeji vám zajímavé a úspěšné jednání na dnešní konferenci a přeji vám mnoho sil do vaší práce!

Michal Kučera, 1. 11. 2022, Telč

Přečteno: 531x