V období od 1. do 31. října mezinárodními akcemi společně podporujeme svět, ve kterém má každý člověk právo na zdravé, udržitelné a lokální potraviny. Chceme jídlo vypěstované na farmách, nikoli jen vyrobené v továrnách, a spravedlivé příjmy pro drobné farmáře. Rozhodli jsme se postavit za udržitelný potravinový systém, který chrání naši půdu, vodu, biodiverzitu a klima! A tím naši budoucnost. Aktivně se zapojujeme se do iniciativy Good Food Good Farming a ke spolupráci jsme vyzvali Asociaci soukromého zemědělství ČR a Starou Gardu, senior klub Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Náš společný program
Švestkové knedlíky, ty já mám tuze rád
v sobotu 14. října od 9:00 do 12:00 hodin na spořilovském farmářském trhu (Roztylské náměstí, Praha 4).
Osvětovými akcemi podporujeme informovanost. A právě na lokálním trhu, kde je k dostání čerstvá nabídka sezonního ovoce a zeleniny, můžeme v praxi vidět fungování krátkého dodavatelského řetězce. Při našich kulinárních workshopech také názorně předvádíme, jak tradičně zpracovat čerstvé sezonní plodiny nabízené na trhu. V říjnu se zaměříme na české švestky.
Podle klasického receptu našich babiček připraví přímo na trhu zkušené kuchařky švestkové knedlíky. Společně si je vychutnáme, následně proběhne diskuze o pěstování švestek, o receptech a rodinných tradicích. Akce vyvrcholí společným psaním pohlednic do Bruselu. Přímo na trhu může každý napsat vlastní vzkaz pro poslance Evropského parlamentu a vyjádřit tak svůj názor na přístup k potravinám. Naše pohlednice budou předány evropským politikům 8. listopadu 2023 při manifestaci za udržitelný přístup k potravinám přímo v Bruselu.
Akce je součástí projektu EU a je volně přístupná veřejnosti.
Kontakt:
Blanka Turturro, předsedkyně Slow Food Prague
blanka@slowfood.cz
tel.: +420 602 121 628
Slow Food® Prague (www.slowfood.cz) je pražská pobočka celosvětové organizace Slow Food® International.
Zdroj: tisková zpráva Slow Food® Prague