Pomník obětem „Akce Kulak“ připomene temné období naší historie

Sdílejte článek
Pomník obětem „Akce Kulak“ připomene temné období naší historie

Před sedmdesáti lety, na podzim roku 1951, začala největší vlna vystěhování selských rodin v Československu. Šlo o „Akci Kulak“, jež měla v rámci násilné kolektivizace venkova zlikvidovat soukromé zemědělství u nás. K připomenutí tohoto bezpráví naší nedávné minulosti se Asociace soukromého zemědělství ČR, jejímiž členy jsou většinou potomci perzekvovaných sedláků, rozhodla vybudovat pomník obětem této tragické doby. Bude slavnostně odhalen v pátek 17. září 2021 v 10.30 hodin na úpatí hory Říp (z obce Rovné na konec lipové aleje). Akce se zúčastní předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil a řada dalších představitelů společenského a politického života v naší zemi.

Násilná kolektivizace venkova se nesla v atmosféře politického zastrašování, kdy byla sedlákům zabavována a vyvlastňována půda, zvířata, strojový park i nemovitý majetek. Dětem ze selských rodin bylo znemožňováno studium, jejich rodiče mnohdy přišli o všechno včetně svobody a občanských práv, otcové putovali do žalářů či uranových dolů, řadu z nich to stálo i život.  „Akce Kulak“ konkrétně znamenala, že tisíce příslušníků selských rodin musely ze dne na den opustit své statky. Jejich vystěhování probíhalo zejména do pohraničních oblastí, zároveň jim byl zakazován pobyt v místě bývalého bydliště.     

Tisíce zničených životů a lidských tragédií, rozvrácení venkova, rozsáhlé sociální a hospodářské dopady - to jsou důsledky tohoto temného období naší historie. Mnozí lidé zapomínají na dobu před rokem 1989. Snad tedy pomník přispěje v současné celospolečenské náladě a politické situaci k tomu, aby zločiny komunismu nebyly nejen zpochybňovány, ale zejména v jakékoli podobě opakovány.  

Hlavní kancelář ASZ ČR 

Mapka místa konání: 

Pomník Říp - mapy

 

Přečteno: 1 045x