Týden podle PH č. 13 - 2022 (pH týdne: 5)

Petr  HavelPetr Havel
Sdílejte článek
Týden podle PH č. 13 - 2022 (pH týdne: 5)

Zatímco svět vyhlíží s mírným optimismem, byť zatím marně, ukončení nebo alespoň deeskalaci válečného konfliktu na Ukrajině, v naší zemi jsou klíčovým tématem katastrofické vize nedostatku potravin, jejich vysokých cen a nastávající „rozvrat“ českého zemědělství. Že ceny potravin rostou a nějakou dobu ještě nemálo porostou, je samozřejmě pravda a s konfliktem na Ukrajině to také nemálo souvisí, že by ale na spotřebitele v ČR zíraly v obchodech prázdné regály nebo hrozil nedostatek základních potravin či dokonce hlad, je spíše scif-fi než možná realita. Válka na Ukrajině ale bohužel katastrofickým vizím nahrává, a je také zřejmé, že je zneužívána politicky, především pak proti současné vládě, jejíž složení mnohým nevyhovuje. Například části zemědělců, kteří se nemohou stále smířit se zásahy, které udělala v původním Strategickém plánu SZP, což se zejména týká redistribuce, tedy vyčlenění 23 procent z přímých plateb na vyšší podporu prvních 150 hektarů.

V této souvislosti je proto důležité zmínit dvě zásadní vyjádření stávajícího komisaře EU pro zemědělství Janusze Wojciechowského z tohoto týdne. Jednak že Evropská komise (EK) nebude zásadně zasahovat do Strategických plánů SZP jednotlivých členských zemí, pokud nebudou v rozporu se samotnou SZP (a to ani redistribuce ve výši 23 procent není). A také, že EK hodlá co nejvíce uvolnit ruce při rozhodování o formě a zaměření podnikání samotným hospodařícím zemědělcům. Důležité je to připomenout za situace, kdy se vynořují spekulace, že redistribuce 23 procent u EK neprojde, nebo že je nutné svazovat dotace se zemědělskou produkcí, což už EU dávno jako princip odmítla.

Určitou informační korekci si také zasluhují teze o tom, že se z Ukrajiny nedá nic dovážet kvůli tomu, že válečný konflikt zničil veškeré tamní zásoby komodit z loňské sklizně a letošní sklizeň prakticky žádná nebude. Konflikt toto zničil hodně, aktuálně hlavní problém ale je, že Rusko blokuje ukrajinské přístavy, a export z Ukrajiny je tak do značné míry omezen také touto skutečností.

Další katastrofu pro naše zemědělství má představovat sucho, což může být pro některé regiony časem skutečně problém, byť v tomto týdnu přece jen začalo pršet. Jak ale konstatoval v rámci svého monitoringu sucha Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), k datu 27. března (tedy ještě než začalo pršet), se riziko středního půdního sucha (což je důležité právě pro zemědělství) vyskytovalo pouze v pěti okresech, a mírného sucha ve 12 okresech, přičemž vyšší než střední riziko půdního sucha ČHMÚ nekonstatoval. Půdní sucho se přitom podle ČHMÚ týká tradičních lokalit, tedy části Ústeckého kraje, jižní Moravy a Olomoucka. Problémy ale samozřejmě mohou nastat s nadcházejícími mrazy, neboť vzhledem k teplému počasí v předchozích dnech rozkvetly některé ovocné stromy a probudily se včely.

Za zmínku nicméně také stojí zpráva zveřejněná Ministerstvem zemědělství (MZE), podle které ČR dostala z EU finální zprávu o zemědělském auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše. Podle MZE nicméně v této souvislosti nehrozí žádná finanční újma (vracení dotací do EU). V období, kterého se audit týká, byla totiž podle Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) vyplacena pouze dotace zhruba ve výši 30 600 eur, a to v době před zahájením auditu. „Žádné další dotace nebyly po zahájení auditního šetření proplaceny. SZIF u všech ostatních žádostí o dotace jejich administraci pozastavil,“ uvedl SZIF.

Pokud by tak bylo možné blízkou budoucnost realisticky shrnout, pak by bylo možné s pravděpodobností hraničící s jistotou konstatovat, že hlad a nedostatek potravin nehrozí, české zemědělství neskončí a nezkrachuje a zemědělské dotace do EU vracet nebudeme. Což je ovšem dost jiný obrázek, než jaký je často předkládán tuzemské veřejnosti.

Přečteno: 600x