ASZ ČR pokračuje v jednání s kraji: Jihomoravský kraj plánuje lépe podporovat regionální potraviny

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
ASZ ČR pokračuje v jednání s kraji: Jihomoravský kraj plánuje lépe podporovat regionální potraviny

V Jihomoravském kraji se nachází hned pět regionálních organizací Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR). Členské farmy jsou v tomto kraji velmi pestrého zaměření, což dokazuje i řada oceněných farem v programech ASZ ČR - Pestrá krajina nebo Farma roku. Mladí farmáři z rodinných farem Veronika Kropáčková z Ekofarmy Nelepeč a Matěj Sklenář z Farmy Ráječek (ocenění v soutěži Farma roku 2020 a 2022) se společně s předsedou ASZ ČR Jaroslavem Šebkem sešli s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem a náměstkem hejtmana pro regionální rozvoj Janem Zámečníkem (oba KDU-ČSL), aby společně prodiskutovali krajskou podporu zemědělství a propagaci regionálních producentů.

Setkání mělo návaznost na loňskou radu ASZ ČR v Hustopečích, kde hejtman vystoupil k přítomným sedlákům. Kraj chce v letošním roce začít s novým konceptem propagace regionálních producentů a jejich výrobků. Pro letošní rok proto připravuje sérii kulturně-gastronomických akcí, na nichž bude mimo jiné propagovat značku Regionální potravina. Dle svých slov se inspirovali projektem Pojez v Moravskoslezském kraji. Nový koncept nahradí krajské dožínky, které se v letošním roce již pořádat nebudou. ASZ ČR nicméně na jednání navrhla uspořádat dožínky či jiné zemědělské slavnosti přímo na farmách, aby tyto akce návštěvníkům lépe navodily „selskou“ atmosféru.

Na setkání se také diskutovalo o podporách pro zemědělské organizace a zemědělce, jenž v kraji působí. Finančně je krajem dlouhodobě podporována zejména Regionální agrární komora Jihomoravského kraje. Hejtman nicméně zmínil, že kraj se nebrání tomu, aby podpořil i další organizace, včetně ASZ ČR a jejích regionálních organizací, které v kraji působí již řadu let. Jaroslav Šebek nastínil oběma zástupcům kraje možnost vytvoření krajských dotačních podpor pro menší zemědělce podobné těm, které fungují v jiných krajích. Nedávno jsme informovali o novém dotačním programu v Libereckém kraji, ale velmi osvědčené jsou také zemědělské dotace v Ústeckém a Plzeňském kraji. Vzhledem k dlouhodobým problémům spjatým se změnou klimatu (sucho, nedostatek srážek) a problémům s půdní úrodností a erozí, které posledních několik let sužují zejména významnou zemědělskou a vinařskou oblast jižní Moravy, by právě Jihomoravský kraj mohl zvážit vytvoření zemědělského programu podporujícího zemědělce, kteří se kromě své hlavní ekonomické činnosti věnují také péči o krajinu a půdu.

V současné době se ve společnosti často diskutuje o podpoře dodávek regionálních potravin do zařízení spravovaných krajem (školy, nemocnice, domovy pro seniory). I přestože je tato varianta často pozitivně kvitována ze všech stran, dle hejtmana je z praktického hlediska složitější dodávky od jednotlivých zemědělců/producentů zajištovat. V případě, že by existoval například katalog regionálních dodavatelů či odbytová organizace, která by jednoduše a přehledně nabízela lokální potraviny, krajským zařízením by se značně usnadnilo zajišťování objednávek pro chod jídelen. ASZ ČR momentálně na svých stránkách postupně buduje katalog farem, který by do budoucna mohl sloužit i k těmto účelům.

Asociace kraji rovněž nabídla možnost zprostředkování praxí pro studenty středních zemědělských škol na rodinných farmách hospodařících v Jihomoravském kraji. Rodinné farmy fungují na odlišném principu, než je tomu v družstevních podnicích nebo na školních statcích, a dle Asociace by středoškolské zemědělské vzdělání mělo být více zaměřené do praxe a počítat s různými formami hospodaření tak, aby vychovávalo nejen zaměstnance zemědělských podniků, ale bylo přínosné také pro novou generaci farmářů, kteří třeba přímo vyrostli na rodinných hospodářstvích a chtějí je do budoucna převzít. Tedy aby systém vzdělávání nepřipravoval pouze kvalitní oborově zaměřeně absolventy, ale aby dokázal komplexně připravit například i úplně nového zájemce o zemědělské podnikání bez předchozích vazeb k zemědělství tak, aby byl schopen vůbec začít a pokud možno po všech stránkách obstát.

V neposlední řadě bylo na společném jednání nabídnuto uzavření smlouvy o spolupráci mezi Jihomoravským krajem a ASZ ČR. Asociace je k tomuto kroku nakloněna a nabízí kraji odborné konzultace a podporu v oblasti zemědělství, kterou z dlouhodobějšího hlediska mohou zaštitovat právě regionální organizace ASZ ČR a jejich nastupující mladá generace farmářů. Asociace bude ve spolupráci s Jihomoravským krajem nadále pokračovat a velmi oceňuje vstřícné jednání a zájem hejtmana Jana Grolicha o téma rodinných farem. V dohledné době připravujeme další návštěvu (viz článek) po členských farmách, abychom zástupcům kraje co nejvíce přiblížili rodinné podnikání a našli cesty k prohlubování spolupráce mezi sedláky a krajem.

Za hlavní kancelář ASZ ČR

Anna Chládová

Přečteno: 956x
Katalog farem