Týden podle PH č. 52 - 2021 (pH týdne: 7)

Petr  HavelPetr Havel
Sdílejte článek
Týden podle PH č. 52 - 2021 (pH týdne: 7)

Na základě připomínek nevládních zemědělských i ochranářských organizací a připomínek Evropské komise, především ale po změně ve vedení resortu oznámilo v samotném závěru letošního roku Ministerstvo zemědělství (MZe) úmysl upravit původně navrhovanou podobu Strategického plánu SZP, podle kterého by se mělo řídit podnikání v zemědělství v ČR do roku 2027.

Nová podoba má být podle MZe ambicióznější z hlediska ochrany přírody a krajiny a má také odpovídat koaličnímu programu nové vlády. To by mohla být v zásadě dobrá zpráva, otázkou ale je, nakolik se budou změny týkat šetrnějšího hospodaření v krajině a nakolik původně navrhovaných finančních toků. Je totiž zřejmé, že k potřebným změnám v tuzemském zemědělství přispěje spíše přenastavení dotací, než podmínek typu DZES (dobrý zemědělský a environmentální stav). Pokud budou totiž finanční prostředky směřovat k zodpovědným hospodářům podnikajícím v místě svého sídla, kteří jsou zároveň také vlastníky alespoň podstatnější části obdělávaných pozemků, budou takoví hospodáři o kvalitu půdy, zdroje vody a biodiverzitu přirozeně pečovat aktivněji, než „zemědělci z Václaváku“, tedy ti, kteří mají svá sídla mimo venkov a mimo území, kde zemědělsky hospodaří. Jde tedy především o to, zdali z avizovaných změn bude mít větší prospěch krajina, což je jistě žádoucí, ale zdali i samotní zemědělci, respektive zemědělství v ČR, což může v některých případech v rozporu. Zatím se zdá, že to bude zejména krajina, už i proto, že hned po Novém roce má nad konečnou podobou Strategického plánu SZP proběhnout konzultace mezi MZe a Ministerstvem životního prostředí (MŽP). Jistým signálem je i skutečnost, že Nejvyšší soud zamítl žádost farmářů z Broumovska o možnost regulace počtu vlků, k tomu lze ale dodat, že zejména díky aktivnímu přístupu Asociace soukromého zemědělství ČR došlo nedávno na MŽP k dohodě, která alespoň částečně problém přemnoženým vlků řeší.

Druhou zásadní zprávou týdne je odklad plánované směny pozemků mezi státním podnikem Lesy České republiky (LČR) a Vojenskými lesy a statky (VLS). V praxi mělo jít o několik desítek tisíc hektarů lesních porostů na obou stranách, přičemž lesní pozemky, které měly být převedené pod LČR, by podléhaly tendrům na lesnické práce, které LČR vyhlašují, zatímco VLS ne. Veřejně dosud nijak nevysvětlené plánované převody lesních pozemků byly podle všeho také jedním z důvodů odvolání generálního ředitele LČR, rezignace prakticky celého vedení LČR, a nakonec i ředitele VLS, ve hře ale mohly být i jiné faktory, například vyšší (nebo nižší) ochrana příslušných lesů a s nimi spojených lokalit či některých stavebních objektů, a tedy zásah do zatím veřejně neznámých podnikatelských plánů.

Podnikatelské plány na příští rok jsou ostatně nejen v zemědělství velkou otázkou. V úvodu zmiňovaný Strategický plán SZP sice ještě do podnikání v zemědělství přímo nevstoupí, nákladovost jednotlivých zemědělských komodit, plánované změny danění některých vstupů, například pohonných hmot, rostoucí důraz na emisní a uhlíkovou stopu potravin, změny v odpadovém hospodářství a samozřejmě i vývoj cen a struktury produkce energií ovšem vytváří tak široké spektrum neznámých faktorů, že je proti tomu v minulosti jen nepředvídatelný faktor počasí skoro zanedbatelný. Do Nového roku je tak více než kdy jindy potřeba popřát všem podnikatelům, nejen v zemědělství realistický odhad, dostatek vůle v překonávání překážek, dobré zdraví a především zdravý selský rozum, který se nejen z českého prostředí už téměř vytratil.

Přečteno: 971x